Албанске скице: албанска мафија осваја Европу (део 4)

18-09-2013 02:08:00 | | Глас Русије, фото: ЕПА/ vostok.rs |


Трагични догађаји са превареним штедишама албанске финансијске пирамидe са почетка 1997 године, јасно су потврдили мишљење да у Албанији "коло води" подземље. Испоставило се да су локални бандити највећи преваранти сопственог народа и да европске борделе снабдевају проституткама. Они су се одавно извештили узгајању и дистрибуцији дроге преко својих суседа - бивших република СФРЈ.

Британске обавештајне службе, заједно са колегама из Интерпола, у више наврата су скретале пажњу на чињеницу да је албанска "Коза ностра" пустила своје пипке у више европских земаља. Мафијаши из Албаније и са Косова су се укључили у трговину дрогом, проституцијом и снабдевање италијанских и немачких бордела младим Албанкама. Посао су обављале проверене и добро организоване групе које су користиле већ виђену шему. У малом албанском граду је долазило неколико удварача, који су били, уствари, макрои. Наивни родитељи су брзо реаговали на богате и згодне младиће, који су обећавали да ће се оженити њиховим кћеркама и одвести их у богате земље. Након веридбе, младим девојкама су обично узимали пасоше и илегално их пребацивали у Европу. Оне су одмах биле силоване и физички злостављане, након чега су их избацивали на улицу да раде. Таквих повређених и напуштених, само се у Италији нашло неколико хиљада. Све су оне биле толико уплашене и беспомоћне, да су радиле за ситан новац, који је, наравно, припадао "послодавцу".

Постојао је још један профитабилни, чисто албански, посао. У планинама су узгајали конопљу, коју су прерађивали у висококвалитетну марихуану. Овај посао је доносио невероватан профит. Роба се пребацивала морем у суседну Италију или преко Македоније и Мађарске, специјалним куририма у аутомобилима и камионима - у Грчку или Аустрију, и онда даље.

Још једна врста профитабилног посла је била пљачка цркви. Лопови су унајмљивани за неколико марака или долара, који су доносили такве старине, за које су многи колекционари били спремни да плате стотине хиљада долара.

Године 1997, обелодањено је да су чак и краљица Велике Британије и бивши премијер Џон Мејџор добили на поклон од званичних албанских власти украдене антиквитете. Те поклоне су добили лично од Сали Берише.

Албански врх је сакупио значајно богатство тргујући са Југославијом током економских санкција против Београда. Трговало се са нафтом, бензином и шверцованим америчким цигаретама. Земље из окружења су буквално биле преплављене лажним "Марлбором", "Винстоном" и "Данхилом", албанске производње. Албанија има врло развијену традицију узгајања дувана.

Оправши новац преко фантомских фирми и "пријатеља" из Италије, Немачке, Аустрије, "нови албански предузетници" су постепено прешли у легалне токове. Они су уложили новац у туризам, трговину, некретнине, инвестиционе фирме, као и у разне лутрије и игре на "срећу".

Са албанском мафијом, која је већ била 1997 године узела маха на Апенинском полуострву, покушало се обрачунати. У јуну, Окружни суд у Милану је скоро годину дана водио процес против 17 Албанаца, који су били укључени у довођење младих девојака од 8 до 14 година и њихово приморавање на уличну проституцију. Ова банда је пребацила преко Отрантског мореуза у Италију 400 несрећница, обећавши им "златна брда и долине", а у ствари су завршиле на улицу радећи дан и ноћ за макрое. Осим проституције, неке од младих Албанки су се бавиле и крађом и просјачењем. Албанска мафија је успешно сарађивала у уносној трговини људима са колегама из "Коза ностре". Милански суд је осудио припаднике албанске криминалне групе на затворске казне у трајању од 4 до 16 година. Из последњег таласа од 10.000 избеглица из пролећа 1997 године, више од половине се рештркало по читавој Италији, и нико није знао где да их тражи. Тако да, није случајно да су неке италијанске опозиционе странке предлагале да се усвоји нови закон о избеглицама, који би прописивао рестриктивне мере.

(Наставиће се)

Константин Качалин,