Путин прегледао ток припреме за Олимпијаду

16-09-2013 07:32:55 | | Глас Русије, фото: РИА Новости/ vostok.rs |


Шеф државе размотрио је са руским руководиоцима и члановима Координационе комисије Међународног олимпијског комитета завршни стадијум грађевинских и организационих радова у олимпијској престоници.

Владимри Путин је затражио од чиновника који координирају предају објеката за предстојеће игре одговорност за свој рад. Председник је изјавио да сваке две недеље очекује реферате о испуњавању преузетих обавеза од потпредседника владе Дмитрија Козака. Он је истакао да је у припреми Олимпијаде урађен колосалан посао, али за очекивани резултат – блиставо одржавање Игара, треба ефикасно деловати у завршној фази.

- Познат нам је рок почетка Олимпијских игара, и ми никуда не можемо да га померимо, тачније могућности, како кажу бирократе „померити удесно“ овде су ограничене. Како би се изашло на крај са задацима, треба ритмично радити.

Међу првостепеним задацима Владимир Путин је навео завршетак изградње, довођење у ред градске привреде, као и ефикасно успостављање инфраструктуре и везе. На данашњи дан, према подацима државне корпорације Олимпстрој, фактичка спремност спортских објеката износи 96%. Остало је да се доврше два велика објекта, између осталог Централни стадион, где ће протећи церемоније отварања и затварања Игара. Председник је скренуо посебну пажњу на постојеће сметње у раду и одлагање рокова предаје објеката. Између осталог, по речима Путина, за такав грандиозни пројекат у томе нема ништа необично. Обраћајући се Дмитрију Козаку, шеф државе га је замолио да концентрише напоре на уклањању сметњи.

- Редовно ћемо пратити шта се дешава – пет месеци је остало. И сам ћу овде долазити чешће и гледати шта се ради. И вас молим, мада ви овде боравите скоро стално. Али истовремено треба се врло брижљиво односити према свим процесима који се овде одвијају.

Председник је критиковао организацију рада аеродрома Сочи и затражио да се он усклади тако да овај саобраћајни чвор одговара сим међународним захтевима по квалитету услуживања путника. Шеф организационог комитета за припрему Олимпијаде Дмитриј Чернишенко са своје стране је уверио председника да је структура на чијем је челу упозната са проблемима и обећао је да ће учинити све што је потребно за осигурање безбедности и удобности путника. Већ су предвиђене мере у случају ванредних околности. Тако уколико време неће бити за летове у дане такмичења авионе ће примати аеродроми Моксве, Краснодара и Минералних Вода, а навијачи ће на место одржавања Игара бити пребачени железницом.

16. септембра председник је такође учествовао у церемонији отварања Руског међународног олимпијског универзитета, срачунатог на 2000 студената годишње. Обраћајући се будућим студентима и предавачима, руски лидер је подвукао да ше образовна установа отворена за све који деле идеале спорта, независно од држављанства, религиозне припадности и политичких погледа.

- Русија има велике и озбиљне планове у области спорта и физичке културе. То је један од приоритета социјалне политике. Овде видимо одличну могућност да представимо људима вредности здравог начина живота, активног провођења слободног времена, да их привучемо, посебно младе, да се редовно баве спортом, да помогнемо у формирању правилних, позитивних оријентира.

Решавање ових задатака, по мишљењу председника, затражиће не само озбиљне административне и финансијске напоре, већ и компетентно управљање у тако сложеној грани као што је савремени спорт. Универзитет у Сочију треба да васпита квалитетне стручњаке.

Илија Харламов,