У Сочију отворен Олимпијски универзитет

16-09-2013 07:29:41 | | Глас Русије, фото: РИА Новости/ vostok.rs |


У Сочију је отворен Руски међународни олимпијски универзитет. Једниствена образовна установа ће припремати кадрове за спортску индустрију. Студенти из Русије и још 14 земаља ће учити спортску дипломатију, међународну бизнис-средину, основе спортског администрирања, као и правне основе спорта. Изградња Руског међународног олимпијског унвиерзитета у Сочију је започела 2010. године.

У свечаној церемонји постављања капсуле у темељ универзитетских комплекса учествовао је председник Русије Владимир Путин и председник МОК Жак Роге.

Савремени студентски кампус Руског међународног олимпијског универзитета налази се на обали Црног мора. То је читав комплекс зграда међу којима је школски корпус, апартмани за смештај студената и предавача. као и велика сала за конференције. На новом Олимпијском универзитету студенти из читавог света могу да уче спортски менаџмент. У првом упису су представници свих континената, свега 27 особа, од њих 9 руских грађана.

Школски програм Руског међународног олимпијског универзитета је јединствен. У његовој разради учествовали су стручњаци водећих универзитета света. Он је заснован на искуству прирпеме за Олимпијске игре. Дипломци стичу вештину управљања у спортској индустрији. Они могу да организују како Олимпијске игре, тако и такмичења градског нивоа, да управљају великим стадионима или обичним спортским школама.

Говори ректор универзитета Лав Белоусов:

- Данас у Сочију је двоструки празник: отварање савременог комфорног кампуса, а са друге стране ми стартујемо наш главни образовни програм: мајстор спортског администрирања. Уверавам вас да такав програм у свету не постоји. На данашњи дан он је најбољи, зато што су га припремали најбољи кадрови, професионалци у спортском менаџменту који су сакупљени из читавог света.

У плану руководства виоскошколскеустанове је да ове јесени распише конкурс за наредну годину школовања. Ако је на првој години број полазника био ограничен због пружања кампуса универзитета за потребе Олимпијских игара 2014. године, наредне године број студената ће се увећати скоро троструко. По речима губернатора Краснодарске покрајине Александра Ткачева, захваљујући универзитету Сочи постаје светски центар образовања, бизниса и спорта.

- То је врло важно за Краснодарску покрајину као за један од најспортскијих региона. Овде ће се рађати професионалци олимпијске калсе, дипломаци универзитета ће стварати нову спортску базу за нашу земљу.

Између осталог студенте прве године олимпијског универзитета очекује још један грандиозни поклон. Биће им пружена могућност да примењују стечена знања на зимској Олимпијади 2014. године.

Татјана Долгова,