Руска војна школа: од плата ка престижу

16-09-2013 07:04:10 | | Глас Русије, фото: Голос России/ vostok.rs |


Руско војно образовање, чија је реформа 2008-2011. године изазвала много питања, сада преживљава сложен период. Исправљање грешака одвија се паралелно са реформисањем чији је циљ направити нову војну школу која одговара задацима постављеним Оружаним снагама РФ.

Упис по плану

Главна новост било је саопштење о разради плана развоја војног ресора до 2020. године. У њему су одређени сви параметри Оружаних снага у цифрама, укључујући неопходан официрски кадар. Овај план постао је фактички основа обновљеног масовног уписа у војне школе. 2013. године уписано је преко 15 хиљада људи, између осталог 11,7 хиљада у војне школе, око 900 полазника војних академија и 2000 студената војних образовних центара у цивилним образовним установама.

Пораст уписа треба да осигура одржавање вројности официрског корпуса од око 230 хиљада људи. Обука официра се врши у 17 војних високошколских установа, којима ће према указу председника РФ бити враћени и историјски називи. То је праћено и већим конкурсом за војне школе, што говори о повратку престижа официрске професије.

Престиж: не само новац

Тема престижа и гордости за професију неизбежно постаје једна од главних приликом разматрања руског војног образовања. На престиж директно утиче и садржај школског процеса. Један од главних задатака данас је да се унапреди војно овразовање у оним областима где заостаје до нивоа цивилног - посебно у егзактним наукама, техничким дисциплинама и низу других општеобразовних предмета. Овај задатак реализује се како усавршавањем самих војних високих школа, тако и сарадњом цивилних и војних система овразовања, позивањм предавача водећих универзитета земље. Мења се и материјална база наставног процеса - све већа улога се поклања компјутерским системима, од тренажера борбене технике до различитих симулатора који омогућавају да се увежбава руковање јединицама и сарадња војске на бојном пољу.

Не само факултети

Припрема официра је дуготрајан процес и по правилу највећи успех постижу они који су прошли све њенњ фазе. Данас школе које припремају за висико овразовање - суворовске, нахимовске, кадетски корпуси - фактички су укључени и општи систем војног образовања, од самог почетка формирају личност војног лица. Увођење нове организационе форме у кадетске корпусе са утврђеном структуром одељења која одговара звањима ученика, заставама и церемонијалу није диктат моде. Припрема официра - човека који треба да буде спреман да у сваком тренутку поведе војнике и умре ако је то неопходно, не може да се своди само на усвајање школског материјала и физичке вежбе. Војни ритуали, традиције и обичаји окосница су око које се вековима држи регуларна војна организација. Приликом распада ове окоснице армија деградира а држава, лишена војне организације, пада у анархију. У данашњем свету када поново војна моћ постаје један од гараната независности, значај армије и улога борбеног духа не може бити прецењена.

Илија Крамник,