Лавров и Кери одлучили о судбини сиријског хемијског оружја

16-09-2013 03:23:09 | | Глас Русије, фото: ЕПА/ vostok.rs |


Русија и САД су успеле да се договоре о принципима регулисања сиријске кризе. После преговора, који су трајали скоро два дана, Сергеј Лавров и Џон Кери су објавили да је компромис коначно постигнут. Приликом заједничке конференције за штампу у Женеви они су испричали каква судбина чека сиријски хемијски арсенал.

Скоро 2 стотине новинара је у напетости чекало резултате преговора руских експерата и дипломата с њиховим америчким колегама у сали за конференције женевског хотела Интерконтинентал. При томе сами чланови деленгација, како је било условљено, одбијали су контактирање са штампом. Интригу је подржао само један руски преговарач, који је рекао да са оптимизмом чека резултат консултација Сергеја Лаврова и Џона Керија.

Најзад је шеф руског МСП-а ушао у салу, раније од америчког државног секретара. Међутим, главно изненађење је било то, што Лавров није пришао трибини, него групи руских новинара. На питање западних медија, зашто он не контактира с њима, већ само се шали са својим сународницима на руском, министар је одговорио да жели да само утуца време, све важно ће он и Кери објавити приликом званичног дела акције. При томе је Лавров изгледао веома задовољан. Како је испало, преговори су били завршени успешно, што је била очигледна дипломатска победа Русије. О суштини споразума је испричао Џон Кери.

- САД и Русија чврсто намеравају да постигну ликвидацију хемијског оружја сиријског режима, и то што пре и што безопасније. Договорили смо се да ће Сирија током недеље дана мора да пружи свеобухватан списак тог оружја. Договорили смо се да користимо ванредне процедуре ради што скорије ликвидације и одржавања контроле, верификације тог оружја.

Такође је Кери саопштио да међународни инспектори морају да буду пуштени у све сиријске објекте, који имају везе с хемијским оружјем. У случају Сирије делује не принцип имати поверење, али контролисати, већ принцип контролисати и контролисати, - додао је државни секретар.

Сергеј Лавров је испричао, шта ће се десити, ако Сирија не буде испунила те захтеве.

- Било које кршење процедура, одобрених од стране Организације за забрану хемијског оружја (ОЗХО), повезано с арсеналом сиријског хемијског оружја, као и било које чињенице примене хемијског оружја од било чије стране разматраће СБ УН. У случају да се чињенице потврде, СБ УН ће предузимати мере у складу с конкретном ситуацијом.

И Лавров, и Кери су у својим говорима истицали да су успели да постигну мировно регулисање сиријске кризе у рекордно кратком времену. Тиме су Русија и САД демонстрирале да умеју позитивно решавати озбиљна питања, без обзира на несугласице. Управо тако две велесиле морају да делују и у осталим случајима, - констатовао је Сергеј Лавров.

- Када постижемо договоре, као што је данашњи, по толико сложеном питању (нека договор још није постао закон, јер још није одобрен у одговарајућим структурама, то је руско-америчка иницијатива). Без лажне скромности могу да кажем: када делујемо заједно, по правилу успевамо да стекнемо подршку већине - ако не и свих - чланица међународне заједнице. То већ само од себе сведочи, колико нам је потребно да будемо изнад ствари, које неко покушава да учини главним у нашим односима, покушава да учини препреком у развоју наших односа неке ситне, несхватљиве увреде или вештачки створене забринутости.

Када су Русија и САД постигле договор у вези са сиријским хемијским оружјем, ред је на саме Сиријце. Што се тиче Асада, његов став је јасан. Домаћи дипломати истичу да прикључењем Конвенцији о забрани хемијског оружја званични Дамаск је већ фактички почео да испуњава услове споразума. Што се тиче опозиционера, све није тако једноставно. Шеф Вишег војног савета Сиријске слободне армије Селим Идрис је саопштио да је спреман да сарађује с међународним инспекторима. Међутим, истовремено је други члан војног савета, Касим Саадедин је изјавио да план Лаврова-Керија може да иде до ђавола. Нећемо бранити инспекторе, нећемо им дозволити да ступе на сиријску територију.

Артјом Кобзев,