Русија-Хрватска: пословна конференција

15-09-2013 12:00:37 | | Глас Русије/ vostok.rs |


Последњих година руско-хрватска сарадња је стекла позитивну динамику и стабилно се развија, између осталог у оквиру грађевинског бизниса. Могућности реализације заједничких грађевинских пројеката две земље треба да размотри Међународна пословна конференција Русија и Хрватска.

Размена искуства и перспективе пословне сарадње у грађевини која ће бити одржана у Шибенку. Наш извештач разговара са Александром Халимовским, потпредседником Националног удружења пројектаната и председником НП СРО Алијанс Строитељ.

Како у овом тренутку по вама изгледа ситуација у руској грађевинског индустрији?

- Данас се сфера аритектонско-грађевинског пројектовања активно развија. Стручњаци воде директан дијалог са представницима државних органа власти, са различитим ресорима где представљамо интересе пројектанат,а бранимо их на професионалном нивоу. Ми примамо и дајемо препоруке државним посленицима о томе како видимо систем развоја пројектне сфере у нашој земљи. У Русији простоји професионално удружење пројектаната. То је друштвена организација која је водиља читаве пројектне индустрије. У њеном саставу је 188 саморегулишућих организација које спајају преко 40 хиљада архитектонских и пројектантских компанија: институти, бирои, друга пројектна удружења која се баве пројектовањем између осталог посебно сложених и једниствених објеката у Русији. Међу њима су и стране архитектонске компаније међу којима су, чини ми се, и представници хрватских архитеката који активно учествују у пројектовању објеката у Русији.

Које главне задатке у тој области постављају себи стручњаци из разних земаља?

- Задатак нашег националног удружења пројектаната је сарадња са разним партнерима, између осталог са оним у Европи и другим земаљама. И наравно, занимљиво нам је да размењујемо искуство, да разматрамо разне проблеме, успостављамо једноставно партнерске односе једни са другима. Данас, када је Русија ступила у СТО, развој међународних односа и стицање напредног страног искуства за нас је врло важно. Такве платформе смо раније опробавали на другим територијама. Наша делегација је одлазила у Турску у оквиру међународне конференције са турским архитектама и грађевинарима и разматрали смо актуална питања изградње, између осталог реализације великих пројеката у оквиру руско-турске сарадње. Ове године било је одлучено да посетимо Хрватску: да се упознамо и разменимо искуство са хрватским архитектама. Уверен сам да ће хрватским колегама бити занимљиво да чују за особености руских реалија. Између осталог руским представницима у овој области биће занимљиво да чују за искуство хрватске грађевинарске индустрије и пројектовања.

Која питања планирате да размотрите на овој конференцији?

- У првом реду занима нас како је изграђен систем државног грађевинског надзора у Хрватској, искуство примене нроматива и стандарда ЕУ за енергетску ефикасност приликом подизања зграда и објеката.

Такође планирамо да потпишемо споразум о сарадњи између нашег националног удружења пројектаната на чијем челу је Михаил Посохин, а ја сам потпредседник и представљаћу га на потписивању, и Хрватске коморе архитеката чији председник је господин Томислав Ћурковић.

Такође очекујемо да ће у нашем раду учествовати градоначелник Шибеника Жељко Борић, прес-служба је потврдила његово учешће. Ми се надамо да ће овај догађај означити почетак озбиљних односа, не само међу нашим организацијама, већ и међу нашим земљама у области архитектонског пројектовања.

Али то нису сви ваши планови у Хрватској?

- Први део нашег пута ће бити посвећен пословног програму, а други спортском догађају, бизнис-рекати Сребрно једро 2013. у којој наша делегација може да учествује под руководством искусних јахтсмена и капетана. То ће нам помоћи да успоставимо контакте са хрватским колегама.

Зашто управо регата?

- Смтрали смо да када се налазимо на тако лепом месту, учешће у регати у комфорним јахтама ће бити врло занимљиво. Осим тога, у Русији се много људи бави тим видом спорта, и међу архитектама и пројектантима их је много. Једноставно колегијално смо решили да одржимо такав спортски догађај. Национално удружење пројектаната и друге колеге су подржале идеју. И група од 50 људи заједно са професионалним јахтсменима ће се такмичити за звање најјачег и куп Сребрно једро.

Ирина Цвијовић,