Трансгранична магистрала: да ли ће самит ШОС одобрити амбициозни пројекат?

14-09-2013 10:30:22 | | Глас Русије, фото: «Вести.Ru»/ vostok.rs |


Може се десити да председници Киргистана и Узбекистана Алмазбек Атамбајев и Ислам Каримов у данима самита ШОС (Шангајска организација за сарадњу) који је отворен 13. септембра у Бишкеку донесу коначну одлуку о изградњи железнице „Кина-Киргистан-Узбекистан“. Ово је у интервјуу за регионалну штампу изјавио амбасадор Киргистана у Узбекистану Емилбек Узакбајев. Амбициозни пројекат има много, како присталица, тако и противника.

Киргистан је веома заинтересован за изградњу железнице „Кина-Киргистан- Узбекистан“. О овоме је више пута говорио председник земље Алмазбек Атамбајев. По речима шефа државе, нова магистрала пре свега траба напокон да споји север и југ Киргистана. Осим тога, у буџет земље ће се сливати додатна добит од превоза терета. По прелиминарним проценама стручњака, она може износити 210 милиона долара годишње. Кинеска страна је већ припремила студију. Киргистан се слаже. Последњу реч има Узбекистан. Говори руководилац аналитичког центра „Разумне одлуке“ Есен Усубалијев.

- Не искључујем могућност да на овом самиту буде потписан споразум о изградњи железничке пруге. У целини, за Киргистан су сва повећања транзитних капацитета земље безусловно плус, пошто то повлачи развој других области: трговине, саобраћаја, сфере пружања услуга.

Ипак, међународни пројекат има и много противника. Њихов главни аргумент је могућа кинеска експанзија. Осим тога, нова железничка магистрала ће практично одвојити индустријски развијени север Киргистана од заосталог аграрног југа. Ово ће послужити као још један фактор у порасту политичких несугласица.

Притом се пројекат железничке пруге у потпуности уклапа у „Националну стратегију одрживог развија Киргистана за наредних пет година“ која је усвојена почетком ове године. Главна пажња у њој је посвећена развоју инфраструктуре републике. Ови циљеви су тесно испреплетени с кинеским интересом изласка на Каспијско море, а између осталог, и Ирана. Једино што реално може спречити реализацију овог великог инфраструктурног пројекта јесу затегнути односи између Киргистана и Узбекистана.

Николај Петров,