Црне рупе крију се у хадронском колајдеру

12-09-2013 12:58:36 | | Глас Русије, фото: ЕПА/ vostok.rs |


Пре пет година званично је био покренут Велики хадронски колајдер, највећи у свету акцелератор елементарних честица који је направила Европска оргнизација за нуклеарна истраживања ЦЕРН. У изградњи колајдера и истраживањима учествовало је више од 10 хиљада научника из више од сто земаља. Русија је такође дала велики технолошки допринос конструкцији акцеларатора, око хиљаду руских научника учествовало је у раду колајдера.

Уређај је изазвао праву буру — научници су рачунали да уз помоћ њега изврше пробојна открића, укључујући одгонетање тајне настанка Васионе. Истовремено медији су плашили да ће наступити смак света због могућности да се у акцелератору формирају микроскопске црне рупе, које ће прогутати прво сам колајдер, затим и читаву планету. Али апокалипса се није десила. Како објашњавају научници, када би енергија која се генерише у колајдеру заиста доприносила фомирању црних рупа, оне би се виделе и у космичким зрацима. Али до сада ни самих рупа, ни било каквих знакова њиховог присуства није било. Осим тога, специјално изведена истраживања процеса, теоријски повољних за настанак црних рупа показала су неоснованост ових претпоставки.

Што се тиче открића, мада је изведен колосални број радова, прави пробој тек предстоји, уверен је руководилац лабораторије за релативистичку нуклерну физику Института за нуклеарна истраживања, доктор физичко-математичких наука Алексеј Курепин:

- Само на нашем уређају објављено је више од сто радова. Али то су све текући радови који нам омогућавају да планирамо даља истраживања. Морамо да нађемо такве нуклеарне реакције које би нам омогућиле да одређено кажемо да постоје нова стања нуклеарне материје. Ми ка томе сада идемо, бирамо оне нуклеарне реакције кје могу да дају овакве податке.

Постојећи на данашњи дан такозвани Стандардни модел — теоријска конструкција елементарних честица — није коначни. Како сматрају научници, он треба да буде део неке дубље теорије изградње микросвета. То се назива Нова физика. Научници рачунају да ће истраживања на Великом колајдеру омогућити да добију бар наговештај каква је то дубља теорија. По мишљењу руководиоца одељења за нуклеарну физику и астрофизику Физичког института Лебедев РАН Олега Даљкарова,

- Ретки процеси који је требало да буду посамтрани на Великом хадронском колајдеру углавном су били везани за покушај проналажења такозваног Хигсовог Базона. То је јединствена честица која је одговорна за све масе елементарних честица које се могу видети тренутно. То је јединстевено поље које би везивало све посматране честице и које би придавало овим честицама она својства која познајемо. Без ове честице савремене теорије висе у ваздуху.

Хигсов Базон је био предвиђен још 1964. године у оквиру Стандардног модела. Али добијени резултати никако не дају једнозначни одговор да ли је пронађена нова честица или није. Сада су научници обуставили експерименте како би модернизовали Велики хадронски колајдер. Олег Даљкаров истиче:

- На данашњи дан дешава се модернизација колајдера, то ће довести до повећаног интензитета и увећана енергије отприлике два пута. Основни радови ће започети 2018. године. Ови експерименти, сматрам, биће усмерени углавном на могуће проналажење честица које се предвиђају такозваним Суперсиметричним теоријама које се не уклапају у стандардни модел.

Тренутно научници из Русије учествују у свим великим експериментима на колајдеру. 2012. године Руска Федерација је предала пријаву за ступање у ЦЕРН у својству асоцираног учесника. По мишљењу експерата, то ће значајно увећати допринос раду Великог хадронског колајдера.

Влад Гринкевич,