Рособоронекспорт: могућ раст продаје оружја

12-09-2013 09:17:43 | | Глас Русије, © Коллаж: «Голос России»/ vostok.rs |


Русија увећава своју улогу на светском тржишту наоружања и војне технике. Компанија Рособонекспрот је већ почетком септембра испунила 75% годишњег плана за извоз наоружања. Обим продаје наоружања и војне технике у иностранство за непуних 9 месеци је изнео 9,7 милијарди долара. Како се очекује, укупно ће бити продато оружја не мање него прошле године, тачније на суму око 13 милијарди долара.

Тржиште наоружања расте из низа разлога. Оне промене које су се десиле на Блиском истоку стварају претпоставке за обнову наоружања, истиче директор Центра за анализестратегија и технологија Руслан Пухов:

- Читав низ земаља које могу да се прогласе недемократским и да се са њима поступи као са Либијом, Ираком, модернизују наоружање. Сада тако планирају да поступе са Сиријом. Класични пример је Алжир. Чинило се земља се наоружала и више неће куповати наоружање. Ипак оценивши ситуацију, Алжир увећава наруџбине наоружања у првом реду од Русије. Руско оружје традиционално има репутацију простог и удобног за руковање.

У последње време дешавају се измене у структури руског извоза наоружања и војне технике. Увећава се удео најновијих комплекса ПВО и ратних бродова, а број авиона и тенкова се смањује. Током последих 20 година више од 50 земаља купило је од Русије авионе породице Су-27, Су-30 и МиГ-29. Такође неке државе су куповале бомбардере Су-24. Зато је већина купаца осигурала себи авионе, истиче Руслан Пухов.

Значи, дошло је време да се купује друга техника, између осталог системи ПВО и бродови. Видимо такав пример — Вијетнам, друге земље које иду тим путем. Акције Запада против Ирака, Југославије, делимично Либије, показују да без поузданог, дубоко ешалонираног система ПВО сви авиони и тенкови ће постати циљеви. Зато је наступила ера система ПВО. Добри системи, а што је најважније потпуног спектра, од преносних противавионско-ракетних комплекса који се лансирају са рамена, па до система С-300 и С-400 који гађају на неколико стотина километара, такве системе може да прода само Русија.

Што се тиче тенкова, многе земље су освојиле сопствену производњу и планирају да их склапају по лиценци, као што, на пример, руске тенкове производе у Индији. Може се издвојити неколико разлога за успех Рособоронекспрота у продаји оружја и војне технике, истиче експерт Сергеј Денисенцев:

- На првом месту је фактор коњуктуре: раст светског тржишта наоружања у целини и војних трошкова у земљама које су традиционални купци руског наоружања. То су Кина, Индија, Југоистична Азија, земље Блиског и Средњег Истока. Расту војни трошкови ових земаља, расту могућности увоза наоружања. Чак без обзира на њиове успехе у развоју сопствене производње оружја.

По мишљењу експерта, могући губити у продајама наоружања и војне технике у неке земље Северне Африке и Блиског Истока у великој мери су компнезоване повратком Русије на ирачко тржиште наоружања. Са Ираком је потписан велики пакет уговора који је почео да се реализује. Очување обима извоза, осим коњуктурног фактора, везано је за тим што Рособоронекспорт не само да испоручује технику у поједине земље. Од обима продаје од скоро 10 милијарди реализованог на почетак септембра, значајни део чине уговори за испоруку резервних делова, ремонт, модернизацију технике.

Олег Нехај,