Иницијатива Москве спасиће Обамину репутацију

12-09-2013 09:15:08 | | Глас Русије, фото: ЕПА/ vostok.rs |


После објављивања убедљивих доказа о Асадовој невиности за хемијске нападе, Барак Обама је проморан да прибегне вербалној еквилибристици како би сачувао спољнополитички курс, упркос међународном и америчком јавном мњењу.

Домаћин Беле куће нехотице разматра предлог Русије о предаји сиријског хемијског оружја под међународну контролу. Перспектива војног удара САД на Сирију помало се удаљила. Обама је декларисао спремност да сачека резултате истраге УН и замолио Конгрес да одложи гласање о том питању. Ипак он је остао при своме: удар на Сирију одговара националним интересима САД. Ово је Обама изјавио у обраћању америчкој нацији.

Експерти у међувремену допуштају да је реч не толико о националним интересима САД, колико о личним интересима самог Обаме и његове администрације. Како сматра председник Института за Блиски Исток Јевгениј Сатановски,

- Опозиција без америчког удара једноставно ништа не може Асаду. Шта више, хемијско оружје њој самој ће користити. На пример, против Израела. Сан терориста је да дођу до хемијског оружја.

Саудијска Арабија, Катар и Турска не могу да свргну Асада сопственим снагама. Треба им подршка Американаца и европљана. Операција је одавно плаћена. У датом случају САД једноставно извршавају наруџбину. Разуме се, не САД као земља, већ америчко руководство. Одавно се зна да председник Обама симпатизира исламисте. У датом случају амерички пас маше саудијским и катарским репом. Амерички председник највероватније у личним интересима подмеће своју земљу. Не први пут, уосталом.

Саудијска Арабија нема другу шансу осим да искористи САД ради свргавања Асада. Америка нема никакав сопствени интерес у том послу.

Занимљиво је да руска иницијатива поводом предаје сиријског хемијског оружја под међународну контролу спасава и репутацију самог Обаме. По мишљењу руководиоца Центра за источна истраживања дипломатске академије МСП Русије Андреја Володина,

- Представљање доказа у УН углавном је у интересима актуалне америчке администрације. Са моје тачке гледишта Обама није безумник. То је разуман човек. Он ће добити доказе Асадове невиности у пакету са обавезама Сирије да преда хемијско оружје под ефикасну међународну контролу.

Што се тиче опозиције, она се за мене претвара у некакву статистичку грешку. Зато што је то недвосмислена оптужба на рачун опозиције, Саудијске Арабије и Катара. Све теже је извући се из ситуације вршећи притисак на САД, Велику Британију и Француску.

Став САД је јасан: они желе да сачувају Пакс Американа. Али сачувати мир на амерички начин сада постаје практично немогуће. О томе говоре сви више или мање озбиљни експерти и аналитичари. Ако САД имају здравог разума, ситауција ће бити решена без штете по њихове интересе: хемијско оружје се налази под међународном контролом или се изводи са територије Сирије. Самим тим Обама добија мотивацију да одустане од интервенције и сачува репутацију у очима америчких сателита.

У свом обраћању нацији Барак Обама је поменуо искључиву улогу Америке у свету која, по мишљењу председника, оправдава њемо интервенисање у другим земљама, мада не може да исправи све неправде. Али ситауција око Сирије ставља тачку на епоху америчке изузетности. САД више нису светски полицајац. Што брже америчка елита осмисли ту чињеницу, то ће брже свет моћи да приступи изради праведнијих правила игре на међународној сцени.

Сергеј Дуз,