Криза у Сирији: привремена победа дипломатије

12-09-2013 09:12:21 | | Глас Русије, фото: ЕПА/ vostok.rs |


Председник САД Барак Обама спреман је да одложи напад на Сирију. Ово је амерички лидер изјавио за време специјалног обраћања нацији. Он је такође истакао да ће наставити консултације са председником Русије Владимиром Путином о дипломатском решавању сиријског питања. Руски експерти истичу да се предлог Моксве о предаји хемијског оружја које поседују сиријске власти под међународну контролу испоставио врло благовременим како за Вашингтон, тако и за Дамаск.

У свом телеобраћању Барак Обама је признао да руска иницијатива пружа шансу да се реши проблем у Сирији без примене силе. Истина, амерички лидер је поставио услов: сиријске власти у најкраћем року не на речима, већ на делу треба да потврде да су спремне да се ослободе својих хемијских арсенала.

Раније је САД позвао да одустану од војних претњи на рачун Сирије руски председник Владимир Путин.

- Несумњиво, све то има смисла, и може да функционише само у случају да чујемо да америчка страна и сви који подржавају САД у том погледу, одустају од примене силе. Зато што је тешко натерати Сирију или било коју другу земљу, било коју државу света да се у једностраном поретку разоружа, ако се против ње припрема нека војна акција.

Од војног удара Барак Обама за сада није одустао. Он се такође обратио Конгресу са предлогом да одложи гласање о резулуцији која дозвољава примену силе против Дамаска.

За америчку администрацију подршка руске иницијативе за Сирију је могућност да изађе из насталог ћорсокака са достојанстсвом, истакао је у програму Гласа Русије старији научни сарадник Центра за арапска истраживања Института за Исток РАН Борис Долгов.

- Бела кућа је планирала да предузме војну акцију против Сирије сасвим неосновано. То је очигледно. Постоје одређени докази да су хемијско оружје применили управо терористи. То су потврдили како руски стручњаци, тако и низ међународних експерата. Тако да сама поставка питања о наношењу војног удара јесте резултат провокације која је дала повод за тај удар. То већ говори о томе да САД немају намеру да одступе. Сада под притиском јавног мњења у свету и Конгреса САД, и грађана, Барак Обама се одлучио на уступке. Али на њега очигледно притиска војно-индустријски комплекс, све снаге које желе да униште Сирију. За сада је то одложено. Али мислим да овде главну улогу игра руски став. Ако се настави ова јасна позиција, могуће је спречавање напада.

Ипак у свом телевизијском обраћању Барак Обама је посебно подвукао да је и даље уверен у умешаност режима Башара Асада у хемијски напад 21. августа и да и даље сматра да је неопходно да се Дамаск позове на одговорност. Барак Обама је такође изјавио да не планира да ослаби притисак на сиријски режим. Он је наредио војним бродовима опремљеним крстарећим ракетама да наставе патролирање Средоземним морем, поред обала Сирије. Треб абити спреман да се предузму узвратна дејства, ако дипломатски напори не уроде плодом, подвукао је Обама.

Истовремено сиријске власти су изјавиле да је Дамаск спреман да у потпуности одустане од хемијског оружја и да се придружи међународној конвенцији о његовој забрани. Ми смо спремни да прекинемо производњу хемијског оружја, а такође да откријемо места где се оно чува представницима Русије, других држава УН, изјавио је министар иностраних послова Сирије Валид Муалем.

План предаје сиријског оружја под међународну контролу можда већ у најскорије време размотриће министар иностраних послова Русије Сергеј Лавров и државни секретар САД Џон Кери. Састанак шефова дипломатских мисија је планиран за четвртак, 12. септембра, у Женеви.

Светлана Калмикова,