Курдски став: примена силе продубљује сиријску кризу

11-09-2013 07:05:42 | | Глас Русије, © Коллаж: «Голос России»/ vostok.rs |


Курдске странке треба да буду заступљене на конференцији Женева-2. Овакво мишљење изразила је копредседник највеће курдске Партије демократског савеза Сирије Асја Абдула која тренутно води у Дијарбакиру одговарајуће консултације са турским Курдима

У интервјуу за Глас Русије она је изјавила:

- Као странка ми смо за то да дијалог буде основни пут за решење свих проблема. Сваки проблем треба да буде решен мирним путем. Од самог почетка нереда у Сирији подржавамо дијалог са свим странама у конфликту, а такође градимо односе са регионалним и светским факторима заинтересованим за тражење путева за излаз из сиријске кризе.

На данашњи дан Високи курдски савет представља Курде Сирије. У њега улазе све политичке партије. Неки наши партнери покушавају да мимо Високог савета доносе одлуке у име сиријских Курда. Сматрамо да свака курдска партија или политичка алијанса има право да води дијалог, али сви договори или споразуми морају да буду утврђени од стране руководства Високог савета.

Што се тиче решавања сиријске кризе у целини, стално говоримо да примена силе све више погоршава кризу. И није важно да ли се сила користи од стране владе, опозиције или спољних снага. Конференција Женева-2 је најоптималнија платформа на данашњи дан за тражење путева за разрешење конфликта.

Сматрамо да Курди треба да буду заступљени на овој конференцији од стране Високог курдског савета. Спремни смо да представимо на конференцији своје виђење решења сиријског проблема.

Машалах Декак,