Сирија: шанса за миродопски живот

11-09-2013 06:03:03 | | Глас Русије, фото: © Flickr.com/Scalino / On The Road Again/ |


Напаћени сиријски народ добио је шансу да избегне војну агресију од стране САД. Такву изјаву дали су руски парламентарнци на отварању јесењег заседања Државне думе. Све фракције доњег дома прламента, укључујући опозиционе, подржале су иницијативу министра иностраних послова Русије Сергеја Лаврова о предаји хемијског оружја Сирије под међународну контролу. На наредном пленарном заседању доњег дома руског парламента посланици ће се обратити америчком конгресу специјалном изјавом.

Догађаји око Сирије постали су главна међународна тема у Државној думи која почиње јесење заседање. Изјаву о ситуацији у овој блискоисточној земљи посланици доњег дома парламента могу да усвоје већ сутра, 11. септембра. Они намеравају да позову стране које разрађују војни сценарио за Сирију да искористе шансу за мировно регулисање проблема. Предлог русије да се сиријско хемијско оружје преда под међународну контролу подрива планове САД да нанесу војну удар Сирији. Такво мишљење је изразио у ексклузивном интервјуу за Глас Русије шеф комитета Државне думе за међународне послове Алексеј Пушков.

- Сматрам да овај предлог избија сваку основу испод плана војног напада. Зато што главна аргументација у корист војног сценарија састојала се у томе да треба спречити могуће поновно коришћење хемијског оружја у Сирији. У случају да сиријски потенцијал буде предат под контролу међународне заједнице, неко коришћење хемијског оружја у Сирији, осим од стране тероиста, више неће бити могуће. Тачније то ће скинути све оптужбе са владе Башара Асада и тако ће уклонити основу за војни напад. Али ми морамо да погледамо како ће деловати Американци. Имам осећај да је у америчкој администрацији по том питању означен раскол. Обама ће се највероватније приклонити тој варијанти (коју је предложила Русија), неки људи у његовим окружењу иступају против. Мислим да ће се наредних дана амерички став искристалисати.

Руски предлог даје могућност САД да направе правилни избор, истакао је лидер фракције Праведна Русија Сергеј Миронов.

- Врло благовремена иницијатива, чак ако после тога Конгрес буде разматрао питање и дао дозволу за агресију, хајде да назовемо ствари својим именом, то ће бити, наравно, потпуно на савести председника САД Барака Обаме и потпуно на савести САД. Али надам се да данас међународна заједница и пре свега напаћен народ Сирије добили су шансу да ове агресије не буде.

План мировног регулисања конфликта у Сирији је шанса да се стаблизује ситауција на читавом Блиском Истоку, сматра шеф фракције КПРФГенадиј Зјуганов.

- Ситуација на Блиском Истоку се усијава. И данас је пажња читаве плане прикована за Сирију. Јер покушај Американаца да војном силом свргну владу Башара Асада значи почетак рата који ће неизбежно захватити и Либан. И довести овај огорман регион до дестабилизације. Не схватам зашто ћути у савременим условима Израел, који ће се наћи на усијаном тигању у ситуацији којом неће управљати ни америчке специјалне службе, ни њихова дипломатија.

Лидер ЛДПР Владимир Жириновски предложио је да се сиријско хемијско оружје преда Русији ради даљег уништавања.

- Морамо да предложимо руководству Сирије да предају своје арсенале. Ако тамо заиста има хемијског оружја, треба да га узмемо код себе под међународном контролом. Да сви виде: ми узимамо, одвозимо и код нас се чува на полигонима ради уништавања.

Да истакнемо да иницијатива Москве да се сиријско хемијско оружје преда под међународну контролу како би се избегао војни напад добија све ширу подршку у свету. Расте број земаља које изјављују да позитивно оцењују предлог. Између осталог, спремни смо да подржимо Москву, изјавили су канцелар Немачке Ангела Меркел и премијер Велике Британије Дејвид Камерон. Такође је позитивно примио предлог Русије председник Никарагве Даниел Ортега. За њега су се изјаснили Јапан, Кина, Пољска и Иран.

Лада Коротун,