Меркел - ахилова пета зоне евра

10-09-2013 08:32:09 | | Глас Русије, фото: РИА Новости/ vostok.rs |


Економисти Саксо банк су уверени да ће реизбор Ангеле Меркел на престојећим парламентарним изборима у Немачкој потопити евро. Њихови аргументи у многоме се слажу са аргуметнима евроскептика у самој Немачкој, који, истина, више су концентрисани на национале економске проблеме. Између осталог, не деле сви експерти овакве песимистичке прогнозе – постоји статистика која сведочи о опоравку европске економије.

Око две недеље остало је до избора у Немачкој. Чинило би се да усијање преидизборне борбе треба да достигне врхунац. Али од немачких избора нико не очекује изненађења – извесну неодређеност уноси само питање са ким ће блок ХДС/ХСС правити коалицију. Протекле прошле недеље јединствене предизборне дебате између актуалног канцелара Меркел и њеног главног опонента социјал-демократе Пера Штајнбрука на постојећи расподре снага нису посебно утицале.

Сада немачки медији активно разматрјау тему шта ће се десити са економијом Немачке после избора. Ангелу Меркел и њеног министра финансија Волфганга Шојблеа оптужују за лаж, прећуткивање проблема, занемаривање економских интереса земље како би се угодило сопственој политичкој каријери – списак може да се продужи до у бескрај.

Ипак приликомодређивања курса Немачке и Европе реч није само о њеним унутрашњим проблемима. На карту је постављена судбина јединствене Европе – у најмању руку њене економије.

Извршни директор Саксо банк Ларс Кристенсен не устручава се у изразима и назива Ангелу Меркел најслабијом кариком ЕУ. По његовом мишљењу, у немачкој линији нема било каквог целовитог концепта, јединственог виђења.

Џон Харди, шеф одељења за валутне стратегије Саксо банк у разговору са Гласом Русије подвукао је акутну потребну да се промени економска политика Немачке у зони евра.

- Постоје огромне противречности између представа да Немачка може да преузме на себе финансијске обавезе у форми евробондова или у неком другом виду са једне стране. И са друге идеје да су спас зоне евра мере штедње и смањење буџетских трошкова, што веш има разорне последице у Шпанији у другим земљама. И Немци настављају ову линију и не намеравају да од ње одустану и предузму мере структурног карактера.

Такав став дели мањина експерата. Већина, као и скоро две трећине Немаца, према подацима Пју Рисрч Сентр, расположена је позтивно.

Шеф сектора за меународну економију у Институту за немачку економију у Келну Јурген Матес не види убедљиве аргументе у корист тога да Немачку или зону евра у целини чекају тешка времена. Усвојене у оквиру заједничке стратегије економске реформе у проблематичним земљама наредних година треба да дају позитивни ефекат, објаснио је експерт Гласу Русије.

- Мислим да у целини они позитивни показатељи економске коњуктуре у зони евра, посебно последњих месеци у Јужној Европи, што се тиче економске климе, индустријске продуцкије, и даље ће остати. Са тачке гледишта нашег института, економска слика у Европи ће се све више побољшавати. Зато овде не делим став Саксо банке.

И на крају треба истаћи да десна радикална странка Алтернатива за Немачку која се попела по анкетирањима бирача до позиције 3% помало је ојачала. Сада се права интрига састоји у томе да ли ће присталице изласка проблематичних земаља из зоне евра превладати баеријеру од 5% и ући у парламент. Тада може принципијално да се промени и читава конфигурација политичких снага.

Ирина Попова,