Сва истина о Толстоју

09-09-2013 06:44:52 | | Глас Русије, фото: ru.wikipedia.org/ vostok.rs |


Поводом 185. годишњице великог руског писца Лава Толстоја која се обележава 9. септембра, на руском сегменту Интернета појавио се нови портал о његовом животу и стваралаштву:
www.tolstoy.ru. У његовом креирању учествовало је више од три хиљаде волонтера.

На овом порталу је све што треба да буде: детаљна биографија, стваралачки пут, мноштво фотографија са детаљним коментарима, сачувани видео и аудио снимци Толстоја, чак дневне новости које се дешавају не само у Русији, већ и у свету, везане за Толстојево име. При томе све је веродостојно, може се веровати свакој речи. Ми смо поставили себи задатак да објављујемо само веродостојне информације, каже сарадник Државног музеја Толстоја, праунука писца Фјокла Толстој.

- Хтели смо да направимо званични портал Лава Толстоја, зато што је сада врло важно ко објављује поједине информације на Интернету. Различитих информација о Толстоју је врло много. Али мени се чини да је наше културно наслеђе достојно врло пажљиве, академске представе.

Главна драж портала је пројекат Читав Толстој у једном клику. Реч је о преводу у електронску верзију у најпопуларније често коришћене формате сабраних дела Лава Толстоја, а то је 91 том! Толико грандиозни рад преузела је на себе почетком прошлог лета компанија ABBYY, која је позвала добровољце да ишчитавају Толстојева дела. Свако ко је хтео могао је да скине са специјализованог сајта 20 страна текста и да их провери. И ту се десило право чудо – признаје генерални директор ABBYY Григориј Липич. Ми нисмо очекивали да ће се на наш позив одазвати толико народа.

- На наше чуђење, прва етапа пројекта је трајала свега 14 дана. Више од три хиљаде волонтера је учествовало у тој етапи рада, они су обрадили 91 том. то чини више од 46000 страна. Просечна брзина обраде је износила више од 3300 страна дневно. У целини, волонтери су показали достојне резултате.

Толстоја је читао цео свет – не само руски грађани, већ и становници Украјине, Белорусије, Казахстана, САД, Немачке, Бразила, Аргентине, Новог Зеланда, Перуа, Тајланда који говоре руски. У пројекат је било укључено 49 земаља! Пре него што доспеју на портал, сва Толстојева дела су више пута проверавана, тако да су сада потпуно спремна за коришћење само три тома. Остали ће се појавити постепено током године. Важност овог рада немогуће је проценити, сматра саветник председника Русије за културу, писац Владимир Толстој.

- Данас млада генерација више воли да чита са електронских носача. Мени се чини да ће пројекат помоћи да се млади заинтересују за текстове Толстоја. Свако може да нађе код њега нешто своје, нешто за себе.

Ускоро захваљујући порталу моћи се да се скину на било који електронски носач не само романи, већ и дневници, Толстојева преписка. По мишљењу стручњака, ови материјали нису ништа мање занимљиви него књижевна ремек-дела писца Ана Карењина или Рат и мир.

Рита Болотска,