«Велика вода» cе примиче Комсомољску-на-Амуру

09-09-2013 06:12:29 | | Глас Русије, фото: Валерия Спидлена/ vostok.rs |


Ситуацију на Далеком Истоку лично контролише председник земље Владимир Путин. Поплава у већини рејона се повлачи. Међутим, опасност расте, - саопштио је опуномоћени представник председника у Далекоисточном федералном округу. Јуриј Трутњев и шеф МВС Русије Владимир Пучков су стигли у Хабаровск да би организовали радове на ликвидацији последица ванредне ситуације.

Министарство за ванредне ситуације Русије повећава групацију за борбу против поплаве у Комсомољску-на-Амуру. Наредних дана у граду се очекује врхунац поплаве. Стручњаци проверавају поузданост заштитних брана и евакуишу људе из најопаснијих рејона. Ситуација у граду остаје сложена, али контролисана, - саопштавају у месној управи МВС. Водостај се повећава, у другој половини дана 6. септембра он је износио 861 метар. Максимална поплава се очекује 11. До 15. септембра, када вода у Амуру може да се подигне изнад 9 метара. У поплављеним рејонима града под хитно се граде заштитне бране. Министар за ванредне ситуације Владимир Пучков је обећао да заштити град и предузећа од велике воде.

- Сваки метар бране се налази под даноноћном контролом. Осим тога, знамо све потенцијално опасне делове, те су код нас створене резерве снага, средстава и материјала да би ми експедитивно усвајали одлуке. Осим тога, прецизирали смо планове евакуације људи, још једном организовали обилазак сваког дворишта, поново пружамо конкретну помоћ.

Према последњим подацима, у Комсомољску-на-Амуру је поплављено 324 стамбене куће, у којима живи више од 1600 људи. Наставља се евакуација становништва из приобалских насеља. За њих су организована четири места за привремени боравак, у којима се данас налази скоро 440 људи. Припадницима МВС помажу добровољци, који спасавају имовину становника и домаће животиње.

Без обзира на сложени положај, ситуација у граду је мирна, панике нема, - изјавио је Гласу Русије координатор градског штаба волонтерских одреда при Покрајинском дому младих у Комсомољску-на-Амуру Олег Кулагин.

- Људи раде, похађају школу, обданишта. Неке школе због поплаве не раде. Децу су привремено превели у друге школе. МВС безусловно испуњава своје задатке. Становништво се редовно информише. Припадници министарства раде од јутра до мрака. Многи желе да постану добровољци, јављају се, питају, где је потребна помоћ.

Влада је издвојила за помоћ пострадалима од поплаве 12 милијарди рубаља. Тај новац ће бити утрошен за пружање материјалне помоћи, спасилачке радове, обнављање инфраструктуре и одржавање места за привремени смештај. Владимир Путин је саопштио да заједно с шефом Министарства финансија Антоном Силуановим они су поједноставили процедуру састављања спискова пострадалих. Осим тога, шеф МВС је предложио да се привремено фиксирају цене грађевинских материјала и намирница у пострадалим од поплаве рејонима. У том региону су већ створене резерве воде и намирница.

За разлику од Комсомољска-на-Амуру, у Хабаровску и другим рејонима, пострадалим од елементарних непогода, вода се полако повлачи. Према речима припадника прес-службе Далекоисточног регионалног центра МВС Русије Јекатерине Потворове, ситуација се постепено нормализује.

- У Амурској области на рекама се наставља смањење водостаја. Од воде је ослобођено још два насеља. Такође је почело опадање водостаја на већини река Јеврејске атономне области. Код Хабаровска се већ други дан опажа споро смањење водостаја.

Да би се искључиле епидемије, у Хабаровској покрајини су већ почели опширну борбу против глодара и дезинфекцију. Стручњаци обрађују паркове, сметишта, јаруге, подруме стамбених зграда, радњи. Росавтодор је проценио стање путева у региону. Посла има напретек. Да би се убрзало обнављање цести – пре свега, федералних, мораће се позвати компаније са Урала и из европског дела Русије. Градитељи путева ће пре свега обнављати трасу Хабаровск - Комсомољск-на-Амуру.

Мисле на будућност региона и енергетичари. Они планирају изградњу на Амуру 5 до 6 нових хидрочворова. То ће омогућити да се допунском струјом обезбеди не само Далеки Исток, већ се смањи могућност понављања опширних поплава.

Андреј Смирнов,