Демократизација као начин наметања диктатуре

09-09-2013 05:18:56 | | Глас Русије, фото: ЕПА/ vostok.rs |


У случају пада Башара Асада Сирију очекују деценије смутње и хаоса. Експерти говоре о трагичној заблуди САД, које су уверене за универзалност историјског искуства изградње државе.

Американци се припремају за масовне ракетне нападе на Сирију. При томе они се слажу да операција не може да утиче на актуалну војну ситауцију у земљи и рат који воде Сиријци може да траје још много година.

Али највероватније у предратно стање Сирија се више неће вратити. Чак ако Асад сачува своје позиције, земља ће уронити у хаос и анархију. Амерички Томахавци ће спалити политичко-социјални пејзаж Сирије, а пожар који букне ће докрајчити читав регион, сматра експерт Института за Блиски Исток Сергеј Сергјогичев.

- Сада је то пејзаж полуразореног села. Ми имамо тренутно Египат који стоји на прагу грађанског рата. Сирију су практично разрушили. Стране се боре за рушевине. Американци су таоци свој еидеологије која се базира на универзалности вредности демократије. Американци самтрају да њихово демократско искуство није појединачно, да може успешно да се прошири на све регионе света, укључујући Блиски Исток. Ако Американци заиста буду деловали као делују, уместо Блиског Истока добићемо непрекинду зону бојевих дејстава. И црну рупу у буџету УН: избеглице, тероризам, то је само врх леденог брега.

У целини, по мишљењу експерата, покушај да се наметне демократија у условима актуалних реалија исламског света отвориће пут на власт „муслиманским хитлерима“. Руководилац Санкт-Петербуршког центра за проучавање савременог Блиског Истока Гумер Исајев је уверен:

- Дешава се преконфигурација Блиског Истока. Промене су неизбежне. Али спољна интервенција ће отворити масу додатних проблема. Пејзаж се заиста мења. Ја не бих говорио о „новим хитлерима“. Велику опасност носе хаос и нестабилност које изазива смена парадигме. Пошто режими који управљају деценијама више не излазе на крај са изазовима савремености. Ове режиме треба реформисати, али не свргавати. Пошто у условима хаоса ништа добро неће испасти. Ми не видимо нове лидере, оне снаге које би могле уверено да преузму у руке власт и да постану гаранција нове стабилности.

Познати немачки политичар Јошка Фишер који је од 1998. до 2005. године био министар иностраних послова и заменик канцелара Немачке, једном је истакао да режим Асада неће истиснути демократија са владавином правног поретка. Сасвим напротив, нова ера ће бити још неуређенија и суровија. По мишљењу Сергеја Серјогичева,

- Нови режим, стари режим – није важно: Блиски Исток је задуго ушао у зону трансформације. Највероватније ако се радикално не промени култура, менталитет већине становника, за 20-30 година ћемо видети нове владајуће породице, предавање власти од оца сину, од стрица нећаку, са демократијом у излогу, са чистим улицама, али ужасима иза кулиса локалних служби безбедности. И сви ће бити задовољни. Зато што је то боље него стање у којем не знаш да ли ћеш стићи или нећеш до сопствене куће.

Светска јавност није добила јасан одговор на питање шта жели да постигне Обама интервенцијом против Сирије. Стиче се утисак да он само покушава да сачува образ. Мада здрав разум говори да је најпоузданији начин да се сачува репутација председника који окончава ратове одлучно одустајање од започињања новог.

Сергеј Дуз,