Меридијани међународног филма пресећи ће се у Владивостоку

08-09-2013 12:45:52 | | Глас Русије, фото: pacificmeridian2010.ru/ vostok.rs |


У Владивостоку се 7. септембра отварио Међународни филмски фестивал Меридијани Тихог. То је већ 11. смотра филмске уметности земаља Пацифичког прстена. На програму су два конкурса и више од десет ванконкурсних радова, шест светских премијера.

У Владивостоку своје радове представљају мајстори који живе са обе стране Тихог океана – у Азији и Америци. Стални учесник форума је постао писац Рок Бринер, син легендарног холивудског глумца Јула Бринера. Оскаровац је родом из Владивостока: на згради у којој је рођен виси меморијална плоча. Гости Меридијана Тихог ће бити свезде светске кинематографије, међу њима чувена француска глумица Изабел Ипер, каже генерални директор фестивала јефим Звењацки.

- Она ће представљати на отварању филмског фестивала легенду француског филма – себе. А другог дана ће одржати конференцију за штампу и представити публици филм Тип Топ у којем игра главну улогу.

Тип Топ је филм о женама полицајцима које истражују убиство обавештајца – оштроумна, иронична прича пуна тачних посматрања о животу савременог француског друштва. Занимљиво је да је психолошки трилер Тип Топ добио статус филма открића заједно са другим филмом, холивудским блокбастером Ридик, који представља нову порцију невероватних доживљаја космичког полубандита-полухерија Ридика. Тако од самог почетка филмски форум најављује два вектора свог програма: филм за публику, комерцијални, и ауторски филм.

Овогодишња филмска смотра је обележена појавом Фестивалског села: огромног павиљона са погледом на Јапанско море и неколико сала за пројекцију филмова, стваралачке вечери, радионице. Село је наставак фестивала, каже Јефим Звењацки.

- Можеш да се састанеш са режисерима, са симатељима који ће доћи. Могу да се виде омиљени глумци, да се са њима разговара. То је место где се окупљају људи, село – то је комуникација.

У главном конкурсном програму која се састоји од 10 филмова Русију представљају два: Мајор Јурија Бикова и Стид Јусупа Разикова. Они не личе по суштини и садржају, мада личе интонационо, сматра координатор фестивала Наталија Тимофејева.

- Оба вилма дотичу врло важну тему. Сећам се речи Алена Ренеа када је снимао филм Хирошима, љубави моја. Он је говорио овако: Наш свет ће тек тада бити хуман када се трагедија појединца буде прихватала као трагедија читавог народа, читаве земље. У принципу оба ова филма су о једном истом – о равнодушности, непажњи ка конкретном човеку.

У основи сижеа скоро свих конкурсних филмова управо су свакодневне људске ситуације. На пример, перуански филм Чистач је о усамљеном затвореном мушкарцу којем је живот променио сусрет са осмогидишњим сирочетом. Овакве приче јасне су сваком гледаоцу на било ком крају планете. 13. септембра жири под руководством Александра Миндадзеа прогласиће победнике.

Рита Болотска,