Повратак Росатома у Финску

08-09-2013 01:14:47 | | Глас Русије, © Коллаж: «Голос России»/ vostok.rs |


Државна корпорација Росатом до краја ове године може да потпише уговор с финском енергетском компанијом Fennovoima о изградњи атомске електране Ханхикиви-1. Већ су усклађени параметри тог споразума. Према предлогу, који ће бити упућен деоничарима финске компаније, Росатом ће постати коинвеститор атомске електране. Улагања руске корпорације могу да износе 2 милијарде долара. Русија рачуна да ће вратити инвестиције на рачун продаје струје.

Руске атомске технологије су добро познате у Финској. Већ у току више година у тој земљи успешно ради атомска електрана Ловниза. Проблема са реализацијом струје, коју ће производити нова атомска електрана, неће бити, без обзира на то, што су за тржиште струје у Финској каратеристична колебања цена, - истакао је у интерву Гласу Русије званични представник компаније Росатом Сергеј Новиков.

- Једна од кључних особина тог пројекта је то, што ће деоничари компаније Fennovoima, односно, индустријска предузећа Финске, куповати читаву струју, коју изради атомска електрана, по цени коштања ради потреба сопствених предузећа. Зато нема проблема са реализацијом струје у том пројекту. Ако Росатом буде учествовао са 34 одсто деоница у оснивачком капиталу будуће електране, он ће моћи да претендује на струју те електране у циљу њене продаје. Међутим, услове морају да размотре деоничари Fennovoima. У случају одобрења компанија може да потпише уговор с Росатомом.

Обим инвестиција Росатома у складу са размером пакета може да износи 2 милијарде долара. Учинковитост тог пројекта је обезбеђена тиме, што ће читава произведена струја наћи свог потрошача. Данас Росатом, као и друге компаније, тежи да води пројекте за изградњу атомских електрана у иностранству према шеми гради-владај-експлоатиши. Међутим, много тога зависи од услова тендера у свакој конкретној земљи, - истиче Сергеј Новиков.

- У таквим земљама, као што су Мађарска и ЈАР, може да се говори о шеми пројекта тек онда, када су објављени услови тендера. Све зависи од тога, шта ће одлучити владе тих земаља, те шта ће за њих бити првостепено. Што се тиче пројекта у Турској, у складу с међувладиним споразумом са прва два блока 70 одсто струје се испоручује према фиксираној цени, 30 према цени, коју формира тржиште у моменту продаје. Са трећег и четвртог блока обрнуто: 30 одсто према фиксираној цени, остало је на слободном тржишту.

Највеће перспективе шема гради-владај-експлоатиши има у земљама, где атомске енергетике још нема или она тек почиње да се развија. У Чешкој, например, постоји сопствена крупна генерирајућа компанија са искуством експлоатације атомских електрана. Тешко да је она заинтересована за реализацију таквих проата, - истиче експерт Института енергетике и финансија Сергеј Кондратјев.

- Када је реч о земљама, које немају атомску енергетику, као што су Индонезија или Бангладеш, с којом Росатом има оквирни споразум о изградњи електране, за њих је шема гради-владај-експлоатиши једина могућа, јер немају стручњаке за експлоатацију, ни организациону инфраструктуру.

Уговор за изградњу у финској енергетског блока са капацитетом 1200 мегавата, према руском пројекту може да буде потписан до краја ове године. Реч је о пројекту Росатома АЕС-2006 са водо-воденим енергетским реактором. То је најмодернији од постојећих модела реакторних уређаја у свету, који потпуно одговара нормама МАГАТЕ-а. Планира се разместити атомску електрану Ханхикиви-1 у Северној Остроботнији. Терен за електрану је изабран пре две године.

Олег Нехај,