Руски научници разрадили безопасан аспирин

07-09-2013 04:40:30 | | Глас Русије, фото: © Flickr.com/mathrong/сс-by-nc-sa 3.0/ v |


Сибирски научници су усавршили аспирин. Нови аспирин ће бити двоструко ефикаснији и притом неће проузроковати надражај желудачне слузокоже. Класичан аспирин могао је изазвати чир. Нови аспирин је готово безопасан.

Стручњаци два сибирска научна центра – Института хемије тврдог тела и Новосибирског института органске хемије, успели су да уклоне најнепријатније нежељено дејство аспирина. Ацетилсалицилна киселина, која нам је позната као аспирин, током дуготрајне употребе изазива ерозију дигестивног система, а касније и чир.

Међутим особе са срчаним обољењима често су приморане годинама да користе аспирин, јер он спада у антикоагулантна средства, која повећавају флуидност крви и самим тим спречавају формирање тромба - крвног угрушка, који спречава нормалан крвоток. Али због опасних нуспојава, кардиолози су се трудили да болесницима прописују аспирин у мањим дозама.

Сада је проблем аспирина већим делом решен. Сибирски научници су открили, да су молекуле ацетилсалицилне киселине далеко активније уколико су везане са водорастворљивим биљним угљенхидратима – полисахаридима. Таква веза омогућава смањење терапеутске активне дозе лека и знатно смањење, па чак и потпуно елиминисање штетних нуспојава коришћења лека.

Сибирски научници синтезовали су лек нове генерације – аспирин, обогаћен водорастворљивим полисахаридидом. Овај полисахарид, који је добијен из иглица сибирског ариша (Larix sibirica), штити желудац и црева од штетног дејства. На пример, повећава производњу у организму специјалних масних киселина, које спречавају развој ерозија и тумора органа дигестивног система. Осим тога то је извор целулозе, која активира развој корисне микрофлоре црева.

Прва испитивања на пацовима су потврдила, да ово једињење аспирина са водорастворљивим полисахаридом омогућава двоструко смањење дозирања ацетилсалицилне киселине. Притом препарат далеко ефикасније утиче на флуидност крви. Према резултатима испитивања, препарат није проузроковао такве промене слузокоже желуца, као што су упала и ерозија,-рекла је члан научног тима, професор Новосибирског института органске хемије Татјана Толстикова.

Научници су убеђени, да се на бази аспирина нове генерације може остварити развој низа безопасних антикоагулантних препарата.

Олга Соболевска,