Руски спортисти из уметничког клизања уздају се у класику

07-09-2013 04:37:11 | | Глас Русије, фото: РИА Новости/ vostok.rs |


Лабудово језеро и Кармен: у олимпијској сезони руски уметнички клизачи уздају се у класичну музику. У подмосковском Новогорску је одржано отворено тренирање групе Николаја Морозова. Своје програме су представили добитници награда европског шампионата у играма на леду Јелена Иљиних и Никита Кацалапов, као и вице-шампионка светског шампионата 2012. године Алена Леонова.

Николај Морозов је један од најтраженијих стручњака у свету уметничког клизања. Различитих година је он припремао програме за олимпијског шампиона Алексеја Јагудина, светску шампионку из Јапана Мики Андо. С његовим програмима је Француз Флоран Амодио постао шампион Европе, а руски пар Татјана Волосожар и Максим Трањков су победници светског шампионата. Поставке Николаја Морозова су увек необичне, као што је необична и музичка пратња.

Међутим, олимпијска сезона није време за експерименте, између осталих и са музиком. Зато је било одлучено да се спортисти обрате класици. За слободну игру носиоци сребрних медаља европског шампионата Јелена Иљиних и Никита Кацалапов су изабрали велико дело Петра Чајковског Лабудово језеро. И то, како је испричао Николај Морозов, ту је музику за олимпијски програм он смислио давно, с обзиром на то да се Олимпијада одржава у Русији, где је балет главни. Кад је већ балет, онда Лабудово језеро.

- Та је музика једна од најјачих, које постоје у свету. Поред тога, тако се десило да то дело у играма на леду нико није користио. Главно је да им оно одговара, одговара њиховом лику, начину клизања. Сматрам да је програм успешан.

У припреми олимпијских програма су учествовали најбољи стручњаци. У раду на клизању руским спортистима је помагао Игор Шпилбанд, који је 2010. година на Играма у Ванкуверу допринео победи Канађана Тесу Вирту и Скота Мојра. Оригинална подизања су измишљали заједно са акробатима Циркуса дју Солеј. Желимо да одговарамо тој великој музици, - каже Јелена Иљиних.

- Срећна сам, што смо узели музику највећег руског композитора Чајковског. Мислим да она тражи од спортиста да све изведу на највишем новоу. Нисмо пренели балет на лед, али у нашим програмима су нашле одраза неки балетски ликови – Црног лабуда и Злог генија. Међутим, то је ипак програм Лабудовог језера на леду. Имамо врло интересантна нова подизања. Та игра је одраз два јака карактера, љубави, лепоте, снаге, емоција. Све то траје 4 минута. То мора да буде јак програм.

Светска вице-шампионка 2012. године Алена Леонова је за свој слободан програм изабрала Кармен Родиона Шчедрина. Без тог лика се не одржава ниједна олимпијска сезона. То је била идеја Алене, коју сам подржао, – испричао је Николај Морозов.

- Било ми је драго, када ми је то рекла, зато што много волим ту музику. Она је јака, обавезује за много тога. Осредњи спортиста не може да клиза уз такву музику. Односно, када спортиста тражи да изводи клизање уз музику Кармен, то значи да је он спреман за то. Не сме му се то забранити.

Музика Кармен је пратила многе спорташице, али Алена Леонова се не боји понављања. Тај лик је близак мом карактеру и емоцијама, каже она.

- Иначе сам погледала снимке Катарине Вит, како се креће уз ту музику, као и све друге. Нисам то гладала ради инспирације – само је то било интересантно. Инспирацију осећам, када чујем ту музику. Ми смо се трудили да пратимо сиже, али на крају ме не убијају.

Између осталог, класици су у овој сезони одлучили да се обрате многи спорташи из уметничког клизања. Своју Кармен ће показати вице-шампионка Европе Аделина Сотникова. Главни претенденти за олимпијску златну медаљу Татјана Волосожар и Максим Трањков ће изводити валцер из музике за драмски комад Маскарада Арама Хачатурјана. Њихови конкуренти из Немачке Алена Савченко и Робин Шелкови ће представити на леду арене у Сочију своје третирање балета Петра Чјковског Крцко Орашчић.

Светлана Калмикова,