Жене из Батаљона смрти

07-09-2013 04:22:47 | | Глас Русије, фото: ru.wikipedia.org/ vostok.rs |


Поводом стогодишњице Првог светског рата која ће се обележавати 2014. године у Русији, која је учествовала у том рату, почело је снимање филма под називом Батаљон смрти. Филм говори о реално постојећем женском батаљону. Он је био формиран 1917. године и учествовао је у биткама Првог светског рата. О филму је у интервјуу за Глас Русије говорио генерални продуцент Игор Угољников.

Филм треба да буде готов до 1. августа 2014. године, када је Немачка објавила рат Русији, увукавши је у тежак мултилатерални конфликт који је трајао дуже од 4 године и довео до погибије на десетине милиона људи у разним земљама. Резултат Првог светског рата био је распад четири империје, између осталог и руске. У нашој земљи уз то се десила револуција, која је довела на власт комунисте.

Добровољачки женски батаљон под командом Марије Бочкарјове био је формиран на пролеће 1917. године. У то време у земљи је владала озбиљна политичка криза, а на фронту после низа усхепа и победа почели су неуспеси, војници су одбијали да ратују. Наш филм обухвата период од марта до августа 1917. године, од тренутка формирања батаљона до његове појаве на Западном фронту и учешћа у биткама, крвавим, страшним, каже генерални продуцент филма Игор Угољников.

- У том батаљону је читав трагизам нашег живота – оног, па и садашњег. Жене су кренуле у батаљон не зато да помажу мушкарцима да се боре, већ да подигну борбени дух, зато што су војници одбијали да ратују. Они су хтели кући, нису хтели тај рат.

Наравно, кључна улога у филму Батаљон смрти је улога Марије Бочкарјове, командира храбрих жена. На ову улогу позвана је популарна глумица московског Театра Вахтангова Марија Аронова. Никог другог у том лику нисам видео, знао сам да ми треба само Аронова, уверава Угољников.

- Осећам колико се брижљиво она односи према тој улози и како се плаши – мада је јака глумица, све једно се плаши. Сада је отказала скоро све своје представе и на три месеца одлази у ровове.

Марија Бочкарјова је истакнута личност. Када је започео Први светски рат имала је 25 година. Обична сељанка која је 1914. кренула на фронт као редов, што је био крајње необичан случај. Бочкарјова је добила сагласност да служи као редов од самог цара Николаја Другог. Она се борила јуначки, добила је највећи војнички орден – Георгијевски крст. Коначно, фомирала је и стала на чело женског батаљона који није имао премца у светској историји! Да ли је хтела славу? А њени борци? Не – размишља Игор Угољников.

- Патриотизам је тада за људе много значио. Жудња за славом одлазила је у други план, постојао је заиста заједнички патриотизам. И жене су кренуле на фронт за Домовину, за Русију.

Режисер филма је познати руски мајстор Дмитриј Месхијев, који је, како је приметио продуцент Угољников, одавно сањао да режира филм о Првом светском рату. 31. августа у Санкт-Петербургу су били снимљени први кадрови: сцена шишања жена које су ступиле у батаљон. То је реална чињеница: све новајлије који иду на фронт су шишали на нулу.

Рита Болотска,