У Комсомољску на Амуру праве насипе и „замрзавају“ цене

07-09-2013 03:39:27 | | Глас Русије, фото: Валерия Спидлена/ vostok.rs |


Министарство за ванредне ситауције Русије увећава груапцију за борбу против поплаве у Комсомољску на Амуру. Наредних дана у граду се очекује врхунац водостаја. Стручњаци проверавају поузданост заштитних брана и евакуишу људе из најопаснијих региона.

Ситуација у граду је сложена, али под контролом, саопштава локална управа Министарства за ванредне ситуације. Ниво воде се подиже. У послеподневним сатима 6. септембра он је изнео 861 центиметар. Очекује се да ће врхунац поплаве бити између 11. и 15. септембра, када вода у Амуру може да се подигне изнад девет и по метара. У неколико градских квартова који су већ потопљени хитно се праве заштитни насипи. Министар за ванредне ситауције Владимир Пучков је саопштио да групација јача, и обежао је да ће заштити град и предузећа од поплаве.

- Сваки метар насипа се налази под даноноћном контролом. Осим тога, знамо све потенцијално опасне деонице и имамо резерве снаге, средстава и материјала како бисмо оперативно доносили одлуке. Осим тога, већ смо прецзирали све планове за евакуацију грађана, још једном смо организовали оболаске, још једном пружамо конкретну помоћ.

Према последњим подацима, у Комсомољску на Амуру потопљене су 324 куће у којима живи више од 1600 људи. Свакодневно из обалских насеља се врши евакуација становника. За њих су постављена четири пункта привременог смештаја, у којима се тренутно налази 440 особа. Сарадницима Министарства за ванредне ситуације помаћу добровољци који спасавају имовину становника и домаће животње.

Без обзира на сложену ситуацију, у граду је мирно, панике нема, изјавио је за Глас Русије координатор градског штаба волонтерских одреда у Покрајинском дому омладине у Комсомољску на Амуру Олег Кулагин.

- Људи раде, иду у школе, у вртиће. Неке школе због поплаве не раде. Деца из тих школа привремено су пребачена у друге. Министарство за ванредне ситуације са својим задатком излази на крај. Стално се информише становништво. Ради се од ујутру до дубоко у ноћ. Много људи иде у добровољце, многи зову, питају где је потребна помоћ.

На заседању комисије за ликвидацију последица поплаве на Далеком Истоку Владимир Пучков је истакао да људи треба да добију материјалну помоћ и компензацију чим се повуче вода. Министар је саопштио да заједно са министром финансија Антоном Силуановом поједноставили су процедуру састављања спискова пострадалих. Осим тога, министар за ванредне ситуације предложио је да се привремено фиксирају цене грађевинског материјала и хране у регионима пострадалим од поплаве. По речима чиновника. у региону су створене залихе воде и хране.

Влад Гринкевич,