Отворен главни сајам књига у Русији

05-09-2013 01:44:34 | | Глас Русије, © Коллаж: «Голос России»/ vostok.rs |


Сајам књига догађај је у издавачким круговима који повезује у јединствени чвор читав свет књиге, људе најразличитијих професија и интересовања, али у првом реду књижевне ствараоце! 4. септембра у Москви на ВВЦ отворен је главни сајам књига Русије – 26. Међународни сајам књига, који ће трајати до 9. септембра.

Ове године на површини од 36 квадратних метара своје штандове поставили су издавачи из 56 земаља света. Почасни гост сајма је Мађарска, са широким програмом који нас упознаје са књижевношћу и културом земље. За пет дана могу да се виде уживо класици мађарске књижевности, да се научи како да се одгонетне национална мозгалица Смартег, да се науче основе мађарског језика, проба токајско вино, мађарски мед и да се припреме локалне палачинке.

Специјални простор отворен је за професионалце издавачког мајсторства. Основни програм пословних манифестација ове године биће посвећен коришћењу иновационих технологија у издавачком послу. Организатори рачунају да ће важан догађај на форуму бити конференције Законодавне иницијативе и правно регулисање руског издаваштва и Супротстављање књижној пиратерији на Интернету.

Ауторски програм, комуницирање са талетнованим људима, једна је од најпривлачнијих компоненти сајма књига. У гостима у Русији је скоро петнаест мађарских аутора: песници, прозаици, драматурзи, коа и чувени француски романиста Бернар Вебер, аутор популарне књиге Усамљеност у мрежи Јануш Вишњевски из Пољске, добитник међународних и националних награда, бугарска списатељица Теодора Димова, као и гости из Велике Британије: познати финансиста Џо Аберкромби и аутор бестселера Облачни атлас, вишекратни финалиста награде Букер Дејвид Мичел. У оквиру сајма иступиће не само произаици и песници, већ и политичари, новинари, глумци, режисери, сликари, музичари и научници.

7. и 8. септембра код Централно дома уметника у парку уметности Музеон биће отворена друга платформа, где ће радити мултимедијални фестивал књига под отвореним небом БукМаркет, који ће спојити упечатљиве предтавнике савремене литературе и шоу-бизниса. Посетиоце чекају перформанси, читалачки сати, концерти, представе.

Укупно на програму сајма је око 500 манифестација, тако да неће бити досадно.

Ана Фјодорова,