Економски самит са сиријским наклоном

07-09-2013 10:19:40 | | Глас Русије, фото: РИА Новости/ vostok.rs |


Главна тема разговора на вечери Велике двадесеторице била је ситауција у Сирији. Разговор у Стрељни је трајао два сата дуже од планираног времена. Ипак, учесници Г-20 нису успели да дођу до јединственог мишљења.

Већ око поноћи прес-секретар председника Русије Дмитриј Песков саопштио је да су се мишљења поделила на два једнака дела. Сами самит, како је рекао премијер Италије Енрико Лета, од економског претворио се у сиријски.

За време неформалне вечере представници низа држава су се изјашњавали за предузимање хитних мера, без обзира на одсуство међународне дозволе. О томе је у Стрељни говорио секретар за штампу руског председника Дмитриј Песков. Читав низ других држава је позвао да се не давалвира међународно право и да се не заборавља на то да само СБ УН има право да доноси одлуке о примени силе.

- Једини орган који може да доноси законите одлуке о коришћењу силе је СБ УН. Ни параламент Русије, ни конгрес САД, ни законодавни орган било које друге земље нема право да доноси сличне одлуке. Ако се такве одлуке буду донете и одобрене од стране председника било које државе, оне не могу да се тумаче као легитимне са тачке гледишта међународног права.

У Конгресу САД гласање о одлуци председника Барака Обаме да се изврши интервенција у Сирији треба да буде одржано 11. септембра. За сада нико није потпуно уверен да ће сенат и представнички дом одобрити „војну варијанту“. Напротив, незванично пребројавање гласова противника и присталица напада на Сирију сведочи о томе да је у представничком дому већина републиканаца спремна да гласа против војне резолуције. А на питање да ли је спремна фракција демократа да подржи председника, њен лидер Ненси Пелоси је одговорила: Не знам. Бела кућа у вези са тим чак је замолила руководство когреса да одложи датум гласања са 9. за 11. септембар, како би се добило време за обрађивање посланика.

У међувремену противници војног решавања сиријског проблема добили су снажног савезника у лику Папе римског Фрање. У писму на име руског председника Владимира Путина он је позвао учеснике петербуршког самита да не допусте војно мешање у сиријски конфликт. Папа подвлачи да регулисање проблема треба да буде искључиво мирно. Фрања је прогласио 7. септмембар Даном молитве и поста у име мира у Сирији.

Италија, упоредо са Британијом и Немачком, већ је одустала од учешћа у било којој једностраној војној акцији Вашингтона, рекао је у интервјуу за Глас Русје премијер земље Енрико Лета.

- За нас овај самит велике двадесеторице, посвећен сиријском питању, има велики значај, врло велики. Ми очекујемо да ће руски председник Владимир Путин у оквиру председавања на састанку шефова дрржава успети да уради тако да буду предузети кораци за израду политичког решења сиријског проблема. Законодавство Италије је такво да земља не може да учествује у бло каквим мисијама без пристанка међународних организација. Тачније ми нећемо учествовати ни у каквој војној операцији ако не буде постојала одлука УН за то.

У самим УН САД активно раде на обради чланова СБ. 5. септембра 15 чланова СБ је позвано у мисију САД у УН, где су им приказани обавештајни подаци о тобоже умешаности режима Башара Асада у примену хемијског оружја у предграђу Дамаска. Ипак, никакви нови или убедљиви докази претпостављене примене хемијског оружја нису нам представљени, изјавио је после америчке „презентације“ заменик сталног представника Кине у светској организацији Ванг Минг. Кина, као и Русија, има право вета у СБ УН.

Али, без обзира на све, америчка администрација наставља припрему за напад на Сирију. У Средоземном и Црвеном мору већ су концентрисане две велике групације носача авиона са бродовима за подршку. Тамо се налазе носачи Нимиц и Хари Труман. Америка војна команда сматра да присуство руских ратних бродова у Средоземном мору неће омести извођење операције у Сирији. Ово је изјавио начелник штаба ратне морнарице САД адмирал Џонатан Гринерт.

Андреј Федјашин,