Производња авиона у Русији ће кренути путем аутомобилске индустрије

07-09-2013 01:03:47 | | Глас Русије, фото: РИА Новости/ vostok.rs |


Државна корпорација „Ростех“ и аустријска компанија „Дајмонд ејркрафт“ (Diamond Aircraft Industries, DAI), ће на бази „Уралске фабрике цивилне авијације“ почети производњу лаких путничких авиона. Планирано је да се тамо конструише и склапа модел авиона са 19 места.

Пројекат ће бити реализован на условима локализације производње. „Ростех“ се истовремено договорио са канадском компанијом за машиноградњу „Бомабрдје“ (Bombardier) да се отвори заједничка фирма за склапање авиона Q400 за регионалне линије. Данашња ситуација у домаћој авионској индустрији јако подсећа на услове који су били у аутомобилској индустрији оре неколико година. У Русији су се тада водиле жестоке дискусије да ли треба пуштати у земљу светске џинове аутомобилске индустрије. Данас су сви заборавили на то. Милиони становника наше земље се возе аутомобилима који су склопљени у Русији под маркама лидера светске аутомобилске индустрије. Истовремено се и домаћа аутоиндустрија успешно развија.

Нешто слично данас видимо и у авијацији. Руси лете „Боинзима“ и „Ербасима“, почела је експлоатација домаћег „Суперџет-100“, који је конструисан у међународној корпорацији. Скоро је завршен и МС-21 за ближе средњемагистралне линије. Али, поједини сегменти руске авиоиндустрије нису у најбољем стању. Највећи проблем су нови авиони за домаћи саобраћај, који би превозили 10-20 путника на линијама до хиљаду километара, каже главни уредник портала AVIA RU Network Роман Гусаров:

- Наша домаћа авиоиндустрија од имена фактичног монополисте – Уједињене авиоиндустријске корпорације – не планира да производи авионе овакве класе и у потпуности је сконцентрисана на производњу магистралних авиона. Значи, да тај сегмент остаје непопуњен. А неке приватне фирме које постоје неће бити у могућности да изнесу овакве пројекте. Зато, без сарадње са западним партнерима нећемо ништа урадити. Они не могу бити конкуренција на тржишту, јер у тој класи авиона нема перспективних планова.

Пројекат „Ростеха“ и „Дајмонд ејркрафт“ предвиђа индустријску монтажу са каснијом локализацијом. Руска стана поседује властиту композитну производњу и моторе. То омогућава производњу суштински нове машине намењене регионалном саобраћају, каже главни уредник часописа „Авиотранспортни преглед“ Алексеј Синицки:

- Авион је због своје опреме и свега осталог прилично скуп, а превози не тако пуно путника. Јако је тешко направити авион који би био економичан. У овом сегменту у свету постоји мало авиона. На пример, чешки Л-419, који се производи дуго година. Он је неколико пута модернизован и сада одговара савременим захтевима. Али, и даље постоји одређена празнина коју би попунио у потпуности нови авион. Зато, ако је „Дајмонд“, такође, заинтересован – то ће бити перспективни пројекат.

Према мишљењу Романа Гусарова, сарадња са западним компанијама може да се одвија на неколико начина:

- И лиценцирана производња са максималном локализацијом на територији Русије. И отварање заједничких фирми, не само за производњу постојећих типова авиона, него и за заједничку разраду нових. Један од примера је и авион „Суперџет-100“ који је направљен у међународној корпорацији. То је први покушај да се одговори савременим захтевима за безбедност лета, квалитет производње и цертификацији.

О склапању авиона Q400 за регионални саобраћај, „Ростех“ се договорио и са канадском компанијом „Бомабрдје“ (Bombardier). Она рачуна на раст овог сегмента тржишта у Русији наредних година. „Ростех“ инвестира у пројекат сто милиона долара. Канађани се дати своју технологију, права на интелектуалну својину и конструкторску документацију. Према првим подацима, фирма ће се налазити у посебној економској зони у Уљановску и производиће до 24 авиона годишње.

Олег Нехај,