Члан британског парламента критикује колеге због објављивања материјала „Гласа Русије“ о Сирији

07-09-2013 12:34:55 | | Глас Русије, фото: ЕПА/ vostok.rs |


Конзервативни британски чланови парламента су недавно упутили критику својим колегама из опозиције због тога што су објављивали публикације „Гласа Русије“ о рату у Сирији на твитеру. Свој став је у интервјуу за „Глас Русије“ објаснио Брукс Њумарк, члан британског парламента од 2005. године и стручњак за економију и политику на Блиском истоку.

Какву корист би Асадова влада имала од примене хемијског оружја? Она је ионако контролисала ситуацију на бојном пољу, а хемијски напад је био локални и ништа није променио. Шта Ви мислите?

- Сам рат је ирационалан, а до овог конкретног напада је дошло по завршетку муслиманског поста, одмах након што је опозиција напала колону која је пратила породицу Башара Асада. Одбраном Дамаска руководи Асадов брат Махер. Чини ми се да је он овај напад доживео као страшну увреду и без обзира на присуство инспектора УН у земљи рекао је себи: „Урадићу оно што треба да урадим.“ Ви и ја смо људи који размишљају апсолутно рационално и овакву реакцију бисмо сматрали нелогичном. Међутим, као што сам већ рекао, Башар Асад и његова породица су далеки од рационалности.

Русију сте назвали главним Асадовим савезником. Међутим, није само Русија против интервенције, већ још десетак земаља.

- Супротан став заузима 190 земаља, ви сте у мањини, можда заједно са Северном Корејом, Ираном, Кином и другима. Нажалост, у овом конфликту сте изабрали страну која нема моралну надмоћ. Веома бих желео да Русија у овом конфликту игра конструктивнију улогу. Гајим огромно поштовање према Сергеју Лаврову и сматрам га врло паметним човеком.

Да ли је истина да сте критиковали чланове парламента из опозиције због тога што су објављивали публикације „Гласа Русије“ о рату у Сирији на твитеру?

- Сматрам да Ваш портал новости даје врло широку слику догађаја. Међутим, на моју жалост, објављујете дезинформације које шире Путин и Асад. Они негирају учествовање владе у хемијским нападима који су се десили пре десет дана и за све криве опозицију. По мом мишљењу, то је апсолутно аморално.

Брукс Њумарк је такође прокоментарисао стање ствари у Ираку:

- Не бих желео да дискутујем о Ираку. Занимљивије ми је оно што се дешава управо сад. Немојте мешати ова два догађаја. Ирак је потпуно друга ствар у коју није требало да се мешамо.

Зашто треба веровати једним медијима који су у оном рату ширили лажи америчке владе и прихватати с поверењем њихове информације одбацујући податке других медија који заузимају другачији став у вези са сиријским питањем?

- Тада још нисам био члан парламента, зато могу да говорим само о ономе што се сад дешава. По мом мишљењу, Блер је „кориговао“ податке обавештајне службе што је довело до неправилне одлуке упуштања у ирачки рат. Ту се с вама слажем. Узгред речено, Ирак није поседовао оружје за масовно уништавање.

Хемијски узорци су управо послати у шведску лабораторију. Можда треба причекати с коначном одлуком и све темељно проверити?

- Мислим да се то управо сад и ради. Чини ми се да УН, као прво, желе да се увере у то да је заиста употребљено хемијско оружје. Као друго, сад се испитује које хемијско једињење је то било. Било ми је драго кад сам сазнао да се тиме не баве само Британија, већ и Француска и САД, које самостално испитују узорке тајно изнете из Сирије. Зато сам и ту с вама солидаран.

Видели смо какав је резултат војних кампања на примеру Авганистана, Ирака и Либије. Да ли мислите да се сад тамо боље живи?

- Одговор на Ваше питање ће највероватније бити „не“. Мислим да се за већину све променило нагоре. Међутим, пре бих овај конфликт упоредио с балканском кризом, с Босном и Косовом где је дошло до хуманитарне катастрофе. Не треба мешати ове две ситуације само због нашег присуства и географске близине Сирије и Ирака. Чини ми се да се тамо такође запажа хуманитарна криза и УН су једноставно дужне да се умешају и да заштите људе. Ако УН не реше овај задатак због Русије и Кине које су УН блокирале својим ветом, као и у случају балканске кризе, мораћемо да тражимо други начин да решимо ово хуманитарно питање.

Хвала Вам на томе што сте нашли времена да изложите своје мисли. Али, молим Вас, дозволите колегама да деле с другима наше публикације у твитеру.

- Једноставно ми је веома жао што су делили с другима само оно што сте Ви писали и нису слушали аргументе наше стране. Верујем у слободу говора и сматрам да је Ваша компанија учинила невероватно много за слободу говора. У томе Вас подржавам.

Јевгениј Сухој,


КАТЕГОРИЈЕ