Хемијски напади: САД су заборавиле злочине почињене у Вијетнаму

07-09-2013 11:53:08 | | Глас Русије, © Коллаж: «Голос России»/ vostok.rs |


Руско МСП је назвало све више забрињавајућим сигнале САД о скорој војној и интервенцији у сиријски конфликт. Према мишлењу Москве, као основа за такво мешање користе се искључиво хипотезе.

У Москви су став САД и других присталица решења силом сиријске кризе назвали коренито противречним међународном праву, и зато неприхватљивим.

Реаговање међународне заједнице и посебних држава на примену хемијског оружја мора да се уклапа у строге правне оквире, - изјавио је 5. септембра званични представник МСП РФ Александар Лукашевич.

- Влада Башара Асада је више пута категорично искључала могућност примене хемијског оружја против сопственог народа, као и уверавала међународну заједницу у приврженост обавезама у складу с Женевским протоколом из 1925. године. Сирија се прикључила том документу без поговора, док су САД при његовој ратификацији резервисале право примене отровних супстанца против, цитирам: било које непријатељске државе или њених савезника, који омогуће кршење поменутог протокола.

Реч је о Женевском протоколу о забрани примене у рату загушљивих, отровних или других сличних гасова и бактериолошких средстава из 17. јула 1925. године. То је један од основних докумената, који забрањује примену варварских начина уништавања.

У време рата у Вијетнаму управо САД су биле главни нарушилац тог протокола. Пентагон је од 1961. до 1971. године водио опширни хемијски рат против Вијетнама, распршавајући над огромним територијама "Ејџент оранж".

Према непотпуним подацима, у Вијетнаму има више од 4 милиона пострадалих од наранџастог отрова. Многи су остали богаљи за цео живот. Деца пострадалих су имала озбиљне генетске и умне девијације. Вијетнамци су више пута покушавали преко међународних судова да добију накнаду за жртве од америчких компанија-произвођача отрова Dow Chemical и Monsanto. Али су оне то одбиле.

Да ли је могуће у овој фази да се потпуно отараси хемијских отровних супстанца – тешко је питање, - каже председник руске друштвене организације Савез За хемијску безбедност Лав Федоров.

- Несрећа је у томе, што је хемијско оружје било, има га данас и биће међу нама. Од тога се не може побећи. Када људе растеривају сузавицом, то је такође примена хемијског оружја. У међународним уговорима је реч о забрани најтежих смртоносних врста. Међутим, остале су дозвољене. Оне морају да буду детаљно контролисане да се онемогуће неоправдане смрти.

Што се тиче догађаја у августу, у предграђу Дамаска, руске анализе сведоче да су и хемијско оружје. И средства његовог преноса израђена на примитивни начин. То није била армијска војна муниција. То значи да су га применили екстремисти опозиције које активно брани Вашингтон.

Андреј Федјашин,