Налазите се на страници > Почетна > Колумне > Г-20: Промена приоритета

Г-20: Промена приоритета

06-09-2013 12:10:10 | | Глас Русије, фото: Анна Форостенко / «Голос России»/ vostok |


Сиријска криза је утицала на промену приоритета самита Г-20 који се одржава у Санкт Петербургу. У оваквој ситуацији многи стручњаци полажу велике наде на сусрет „Велике двадесеторице“. Свечани сусрет лидера највећих светских економија се претвара у сложену дискусију о међународном праву и здравом смислу.

Да би сачувао образ, Обама се понаша као јунак из вестерна. Ипак, колеге председника САД могу више него било ко други да га убеде да не чини самоубилачке кораке. Ево шта мисли директор Центра партнерства цивилизација МГИМО, бивши амбасадор Русије у Либији и Јемену, Бењамин Попов:

- Данас се ситуација у свету толико променила да се и САД колебају да ли да нападну или не. Пре десет година САД су, не питајући никога, заједно са Енглезима окупирале Ирак. Последице су биле страшне. Земља се још увек није опоравила од тога. Исто смо видели и у Либији. Сада имамо парадоксалну ситуацију. За напад се залажу само руководство САД и Француске. Сви остали, чак и НАТО савезници, су уздржани. У арапском свету њих подржавају само Саудијска Арабија, Катар и Турска. Остали их не подржавају. То је нови однос снага у свету.

САД би морале да буду врло пажљиве у односу према Сирији, како не би покварили своје везе са Москвом. Овакву позицију је у комитету за спољнополитичке послове сената Конгреса САД изнео државни секретар Џон Кери. Државни секретар се нада да ће се Русија предомислити у току форума у Снакт Петербургу. Он је појаснио да Обама може свом руском колеги Владимиру Путину показати доказе о употреби хемијског оружја од стране владиних снага.

Није искључено, да би ти докази задовољили Путина. Према речима руског председника, Москву ће убедити дубоко предметно истраживање овог питања и поседовање конкретних доказа, који ће бити очигледни и који ће доказати ко је употребљавао хемијско оружје и која средства су коришћена. „После тога ћемо бити спремни да делујемо одлучно и озбиљно“, изјавио је руски председник.

Јако је важно да се разуме да Русија у Сирији не брани Башара Асада, него норме и принципе међународног права, савремени поредак у свету, који нас, између осталог, обавезује да сва питања, везана за употребу силе, решавамо искључиво у оквиру Савета безбедности УН. Између осталог, постоји и мишљење, да је Обама за себе већ све одлучио и да не намерава да узме у обзир аргументе разума. И тада ће се међународна заједница суочити са одређеним потешкоћама. Преносимо мишљење руководиоца Петербуршког центра за изучавање савременог Блиског истока, Гумера Исајева:

- Светска економија увек јасно реагује на догађаје на Блиском истоку. Без обзира, што Сирија нема велике залихе нафте, као земље Персијског залива и Ирак, интервенција ће подићи цене нафте. То је најочигледнија прогноза. Очигледно је и то да сиријска прича није толико важна за светску економију. Она ће се и даље развијати. Али, поред су Ирак и кључне арапске земље. Зато ће нестабилност у Сирији негативно утицати на општу ситуацију.

После америчке интервенције у свету ће се појавити још једна сиромашна и разрушена земља. Зашто је то потребно, у првом реду, самим Американцима – је питање које ће Обами, скоро сигурно, поставити у току самита Г-20 у Санкт Петербургу.

Сергеј Дуз,