Напад на Сирију у име јединства власти САД

05-09-2013 08:08:07 | | Глас Русије, фото: en.wikipedia.org/ vostok.rs |


Комитет за иностране послове сената Конгреса САД усагласио је текст резолуције која дозвољава примену војне силе против Сирије од стране Вашингтона, саопштава америчка штампа, позивајући се на анонимни извор у апарату комитета.

Данас, 4. септембра, резолуција треба да буде изнета на гласање у сенатском комитету за иностране послове. Усаглашавању документа у уторак претходиле су прве консултације председника Барака Обаме са лидерима конгреса.

Председник САД поново је изјавио да је потпуно уверен у доказе које су сакупиле специјалне службе и да је сада у опасности безбедност у читавом региону.

- Главно што бих хтео да објасним Американцима јесте да је план војне акције разрадио Комитет штабова и да је он промишљен, пропорционалан, ограничен и не предвиђа копнену операцију. То није Ирак, није Авганистан. То је ограничени и пропорционални одговор који ће бити сигнал не само Башару Асаду, већ и другим земљама које могу да покушају да прекрше међународне норме.

Одмах после састанка постало је јасно да су лидреи обе странке у представничком дому спремни да подрже Обаму у нападу на Сирију. Ево шта је изјавио шеф републиканаца у доњем дому парламента и давнашњи присталица строгих мера против Асада Џон бејнер.

- САД се увек залажу за демократију и слободу људи у читавом свету. Власти Сирије треба да одговоре за коришћење хемијског оружја. И само САД имају могућности и одлучност да зауставе Асада и упозоре друге режиме у читавом свету да је такво понашање неприхватљиво и да неће остати без одговора. САД треба да предузму војне кораке. Немаравам да подржим захтев председника за спровођење операције. Сигуран сам да ће моје колеге такође то учинити. Имамо непријатеље у читавом свету који морају да схвате да нећемо оставити то без одговора. И код нас постоје савезници који треба да буду уверени да ће им САД увек притећи у помоћ.

Исти став заузима и лидер демократске мањине у представничком дому Ненси Пелоси. По њеним речима, наредних дана чланови доњег дома парламента ће разматрати планове војног одговора у комитетима, а већ наредне недеље ће бити одржано гласање.

Већ у уторак увече америчка штампа је саопштила да су чланови комитета за иностране послове сената америчког Конгреса усагласили текст резолуције о Сирији. Документ ограничава рок војног напада на 60 дана од тренутка одобрења у Конгресу. Операција може да буде продужена још једном на 30 дана. Осим тога, резолуција забрањује сваку копнену интервенцију војске. При томе циљ интервенције, у складу са текстом документа, треба да буде одвраћање потенцијалног будућег коришћења оружја за масовно уништење од стране сиријске владе.

Гласање о резолуцији у сенатском комитету за иностране послеове треба да буде одржано у среду. После тога документ треба да прође још неколико етапа гласања. У сенату и у представничком дому пуног сазива разматрање може да се одржи тек пошто конгресмени изађу на посао после летњег одмора, тачније најраније 9. септембра. И мада је већина Американаца и даље против војне операције у Сирији, мало ко од Американаца сумња у то да ће војни удар ипак бити нанет.

Роман Мамонов,