Путин Обами: Добро би било не љутити се

05-09-2013 05:49:01 | | Глас Русије, фото: РИА Новости/ vostok.rs |


Москва предлаже да се акутна ситуација око Сирије размотри на самиту Двадесеторице. Ово је изјавио председник Русије Владимир Путин. Самит ће бити одржан 5-6. септембра у Санкт-Петербургу.

Путин је још једном позвао да се сачекају резултати рада експерата УН који су узели узорке у кварту Дамаска где је, како се тврди, 21. августа било примењено хемијско оружје. Принципијалност руског става, подвукао је руски председник, састоји се у томе да ма ко да је применио оружје за масовно уништење, то је злочин.

У случају да постоје убедљиви докази примене хемијског оружја у Сирији, они треба да буду представљени СБ УН. За сада таквих убедљивих доказа нема, рекао је руски председник. Он је дао садржајни интервју Првом каналу руске телевизије и америчкој новинској агенцији Асошијетед Прес. Када буду постојали докази примене оружја са било чије стране, тада ће и бити потребно да се делује, додао је Владимир Путин.

- Ми не бранимо ову владу (Асадову). Ми бранимо сасвим друге ствари: бранимо норме и принципе међународног права, бранимо савремени светски поредак, бранимо разматрање чак могућности примене силе искључиво у оквиру важећег међународног поретка, међународних правила и међународног права. Ево шта ми бранимо. Ево шта је апсолутна вредност. Када се питања везана за примену силе решавају бан оквира УН и СБ, тада се појављује бојазан да таква бесправна решења могу да буду примењена против било кога и под било којим изговором.

Чак у САД постоје експерти који сматрају да пружање доказа администрације није убедљиво и не искључује могућност да је опозиција провела убнапред планирану провокациону акцију, покушавајући да да својим покровитељима повод за оружану интервенцију. САД су већ објавиле спремност да примене силу против Дамаска. Бела кућа чека само одобрење конгреса које, како се претпоставља, биће издато наредне недеље.

Упоредо са тим узорци које су инспектори Ун сакупили 4. септембра у Дамаску предати су стручњацима Организације за забрану хемијског оружја у Хагу. то је најкомпетентнији међународни орган за експертизу бојевих отровних супстанци. Резултати анализе могу да буду готови најраније за три недеље. Тек после тога могу да се изводе закључци, сматра руски председник.

- Ако буде утврђено да терористи примењују средства за масовно уништење, шта ће да раде САД са терористима? Шта ће да раде ови спонзори са териростима? Да ли ће прекинути испоруку оружја? Да ли ће против њих започети бојева дејства?

У току интервјуа са Владимиром Путином разговор се повео о недавно октазаној посети председника САД Барака Обаме Москви. Руски председник је приметио да би он, наравно, желео да размотри многа питања са својим америчким колегом.

- Ми схватамо да поводом става Русије о неким питањима појављује се извесна резигнираност америчке администрације. Али ту се ништа не може. Мислим да би било добро не љутити се, већ бити стрпљив и заједно радити на тражењу решења.

Путин је такође рекао да не види при томе у отказивању састанка никакву катастрофу. Контакти линојом министарстава и других ресора између Вашингтона и Москве успешно се настављају. Како је изјаво руски председник, Обама и он ће ускоро имати могућност да размотре најважнија питања на маргинама самита Велике двадесеторице у Санкт-Петербругу, који ће бити одржан крајем ове радне недље.

Андреј Федјашин,