Русија памти жртве терористичких аката

04-09-2013 04:09:24 | | Глас Русије, фото: РИА Новости/ vostok.rs |


Трећи септембар у Русији је Дан солидарности у броби против тероризма. Меморијалне акције тог дана одвијају се по читавој земљи. Руски грађани се сећају они који су погинули од руку терориста у северноосетинском Беслану, у Позоришном центру на Дубровки у Москви, у Будјоновску у Ставропољској покрајини, у Дагестанском селу Первомајское, као и приликом експлозија у стамбеним зградама у Москви, Бујнакску и Вологдонску и у стотинама других тероиристичких актова.

Трећи септембар постао је Дан солидарности у борби против тероризма после трагичних догађаја у северноосетинском граду Беслану. Првог септембра 2004. године наоружани терористи су заузели школу. Они су узели као таоце више од хиљаду људи – деце, родитаља и наставника. Три дана они су их држали у минираној згради. На крају погинуле су 334 особе, више од половине деце. Овај невиђени по својој суровости терористички акт је потресао читав свет.

Данас, девет година касније, пошта погинулима одата је минутом ћутања у дворишту разрушене шќоле. После помена у небо је пуштено на стотине белих балона. На гробљу у Беслану наглас је прочита дуг списак имена жртава.

Ова трагедија никада неће бити заборављена, каже члан Друштвене коморе Русије, директор Фонда за истраживање проблема демократије Максим Григорјев.

- Ово је ужасан догађај са огромним бројем жртава међу децом. Наравно, ова трагедија ће остати у сећању свих становника Русије, а за осетински народ то је страшна невоља која је дотакла ако не сваку, онда сваку другу породицу. За све нас то је врло озбиљна лекција о томе како може све да се заврши када терористи добијају могућност да се осећају прилично слободно.

На Дан солидарности у борби против тероризма у Русији се помињу жртве и других терористичких аката. Меморијалне манифестациј есе одвијају у Будјоновску, Бујнакску, Бологдонску. У Москви је положено цвеће и и запаљене су свеће код Позоришног центра на Дубровци. Људи су дошли да одају пошту погинулима на станице метроа Парк културе, Лубјанка, Автозаводска, испред аеродрома Тушино и хотела Национал, као и на места зграда подигнутих у ваздух на Каширском шосе и у улици Гурјанова и у подземни пролаз на Пушкинском тргу.

Последњи велики терористички акт у Русији десио се у Москви. У јануару 2011. године у међународном терминалу аеродрома Домодедово одјекнула је експлозија. Терориста самоубица је активирао експлозивну направу када се око њега налазило мноштво људи. Погинуло је 37 особа, преко 120 је било хоспитализовано.

Тероризам у савременом свету је једна од великих претњи по безбедност човечанства. У Русији се активна борба против тог зла води стално, говори председник руског Фонда за борбу против тероризма и наркотика Александар Михајлов.

- Како би се деловало превентивно најважније је не опустити се. Данас се све у нашој земљи чини како тога не би било. Ни један терориста се данас не хвата жив. Све операције се завршавају ликвидацијом терориста. И то је исправно.

Против тероризма је потребно не само борити се, много је важније спречавати га, истиче експерт. Тако је прошле године Федерална служба безбедности спречила 6 великих терористичких аката. Сарадници руских специјалних служби су ухапсили више од 600 банидата и њихових јатака.

Светлана Калмикова,