Олимпијада 2016. под знаком питања?

03-09-2013 10:44:24 | | Глас Русије, фото: © Flickr.com/PVCG/cc-by-nc/ vostok.rs |


Рио де Жанеиру може да не стигне да се припреми за Олимпијске игра 2016. године. Бразилски лист Етаду ди Сан-Паулу добио је службена документа Међународног олимпијског комитета. У њима се каже да три године до Олимпијаде у град осећа озбиљне проблеме око финансирања радова и заостаје у реализацији плана припреме за такмичења. Већина прекршаја откривена је у изградњи нових и реконструкцији постојећих спротских објеката, а такође у припреми општег плана такмичења који стално коригују и мењају организатори.

Још једна ахилова пета Рија је саобраћајна инфраструктура. Изградња аутобуских траса које ће спојити међународни аеродором са главним спортским аренама и изградња нове линије метроа воде се са значајним закашењењем.

Осим тога, забринутост међународних спортских чиновника изазива брзина радова на реконструкцији луке Рио и околних квартова. Ради се о томе што су у олимпијској пријави градске власти признале недовољне капацитете хотелског фонда. Како би се одговарало нормама МОК-а (45 хиљада соба), било је понуђено неколико решења. На пример, користити специјално изнајмљене бродове за крстарење који ће се за време Игара усидрити у луци и радити као пловећи хотели. Ако радови на реконструкцији луке не буду завршени на време, овај план неће моћи да се раелизује.

Објављивање ове информације подударило се са радном посетом комисије МОК-а Рио де Жанеиру и изазвало озбиљан скандал. Ради се о томе што је то затворена информација која није била намењена медијима.

Градоначелник града Едуарду Паес је навео све наведене примедбе радним моментима који ће бити основа за заједнички рад са МОК. Паес је такође изјавио да је за сада прерано да се изводе неки закључци о припреми за Олимпијаду. Са своје стране представници МОК одбили су да разговарају са штампом. Очекује се да ће званична изјава комисије о Олимпијади у Рију биће дата после радних сусрета, у понедељак после подне по локалном времену.

За становнике Бразила и будуће престонице Олимпијских игара тајни документи МОК нису откриће. Још пре неколико месеци масовни протести паралисали су читаву земљу. Демонстранти су тражили да се смање трошкови за велика међународна спортска такмичења: првенство света 2014. године у фудбалу и Олимпијаду-2016.

Искуство показује да од потрошених милиона обичним људима доспевају мрвице. А у наследство се добијају напуштене бетонске громаде. Већина грађана сматра такво расипништво недопустивим у условима када у земљи нису решени проблеми здравства, образовања и јавног саобраћаја, а значајни део грађана и даље живи у такозваним фавелима – квартовима стихијске градње.

Последњих месеци је постало очигледно да су власти потцениле снагу народног протеста: рејтинзи политичара нагло падају. Ако се хитно не предузиму мере, нови протести могу да осујете одржавање и светског првенства у фудбалу и Олимпијаде у Рију.

Што се тиче хроничних закашњења, померања рокова, неспремности објеката и низа ултиматума међународних организација, за Бразил је то у извесном смислу нормална ситуација. Они се увек тако спремају за сваку велику манифестацију: врло дуго се кане, како би затим по цену титанских напора, чак даноноћног рада у последњем тренутку све урадили како треба, па чак и боље.

Александар Краснов,