Сергеј Лавров о Сирији: очигледни двоструки стандарди

03-09-2013 09:41:10 | | Глас Русије, фото: РИА Новости/ vostok.rs |


Првог дана нове школске године министар спољних послова Русије Сергеј Лавров састао се са студентима Московског државног института међународних односа и Дипломатске академије.

Састанак је одржан у сали за конференције Московског института за међународне односе. Њему су присутвовали углавном студенти прве године, пошто сала, без обзира за своју величину, није могла да прими све заинтересоване. После краћег уводног говора Лавров је пристао да одговори на питања студената. Међу првима било је питање о ситауцији око Сирије. Студенти су се интересовали није ли то што се тренутно дешава понављање сценарија ирачке кампање од пре 10 година. Одређена сличност несумњиво постоји, одговорио је Лавров, пошто се против Башара Асада користе исти поступци као против Садама Хусеина. При томе дати прилаз се примењује за читав регион.

- Ако се говори о Блиском Истоку и Северу Африке, виде се двоструки стандарди, лични моменат. Лична нетрпељивост према једном ауторитарном лидеру доводи до тога да свим силама он треба да буде свргнут. А ауторитарни лидери према којима такве личне нетрпељивости нема и који су помоћници или савезници за наше западне партнере, о њима се ни не говори. И такође је нелогично, недоследно прикривати то паролама демократских промена, које су тако потребне региону.

Као у погледу Ирака, неопхдоност напада на Сирију објашњава се искреним намерама да се пресече могућност коришћења оружја за масовно уништење. Ипак сада је свима добро познато да никаквог оружја за масовно уништење у Ираку није било. Исто као и данас: амерички докази да је Асадов режим тобоже примењивао хемијско оружје не подноси критику, рекао је Лавров.

Да, показивали су нам неке доказе који нису садржали ништа конкретно: ни географске координате, ни имена, никакве доказе да су узорци били узети професионално и где није било никаквих коментара да многобројни експерти подвргавају симњу ове видеокадре који лутају Интернетом.

Међутим операције западних земаља за свргавање неугодних режима на Блиском Истоку ничим добрим се не завршавају, подсетио је министар. Овде као пример може да служи Либија. После свргавања Моамера Гадафија из ове земље по читавом региону почело је да се шири оружје. А либијски екстремисти данас учествују у свим оружаним конфликтима до којих могу да стигну.

Резимирајући, Сергеј Лавров је изразио уверење да ће сиријска криза у сваком случају бити регулисана политичким путем, а не помоћу војних метода.

Састанак са студентима МГИМО трајао је нешто више од сат времена. Студенти су се занимали за резултате рестартовања руско-америчких односа, особености односа Јужне и Северне Кореје, руско-кинеску сарадњу и многе друге теме из области међународне политике. Лавров је честитао студентима почетак школске године, и као бивши дипломац МГИМО подсетио будуће дипломате да 80% сарадника МСП има дипломе управо ове високошколске установе.

Артјом Кобзев,