Хабаровск се припрема за врхунац поплаве

02-09-2013 05:07:34 | | Глас Русије, фото: Светлана Андреева/«Голос России»/ vosto |


Ниво воде у Амуру се приближава рекордној цифри од 8 метара. Наредних дана стручњаци прогнозирају врхунац поплаве. Експерти Министарства за ванредне ситуације јачају заштитне насипе. Из опасних квартова се евакуишу људи.

Пљускови на Далеком Истоку нису престајали 12 дана. Поплава 2013. одавно је премашила историјски максимум нивоа воде у Амуру од 642 центиметара. Најсложенија ситуација остаје на рекама Амурске и Јеврејске аутономне области, као и у Хабаровској покрајини, говори сарадник прес-службе Далекоисточног регионалног центра Министарства за ванредне ситуације Русије Марија Дубровска.

- Према стању од 2. септембра у зони поплаве остаје 27 општина, потопљено је 127 насеља, то је више од 5000 кућа. У области је организовано извођење хаваријско-ремонтних радова и чишћење територије насеља која су већ ослобођена од воде. Такође стварање неопходних услова за живот становништва у зимском периоду.

У самом Хаборовску, према медијским саопштењима, потопљено је 645 кућа. Ситуација је већ постала уобичајена – град се налази у стању поплаве већ више од месец дана. Зато многи становници одбијају евакуацију, бирајући да остану у својим кућама. О стању у граду говори становник Хабаровска, новинар Александар Симонцев.

- Ниво је критичан, зато оне мере које су већ биле предузете очигледно нису довољне. Сада се вода налази на прилазима граду. Улица Пинирска је потопљена и затворена за саобраћај. Сав саобраћај у граду се обавља преко две магистрале од три, оне су наравно препуне.

Наредних дана стручњаци прогнозирају врхунац поплаве. Како се не би допустило потапање још већег броја зграда и путева, праве се привремене бране дуж река и притока. Сваког дана се врши мониторинг ситуације.

Премијер Дмитриј Медведев поручио је министарствима да до 20. септембра прораде питање пружања помоћи пострадалим регионима из федералног буџета, између осталог пружање буџетских кредита. Министарство за економски развој, Федерална антимонополска служба и Министарство пољопривреде треба да обрате посебну пажњу на контролу цена на тржиштима Далеког Истока, то се посебно тиче робе од социјалног значаја.

Влад Гринкевич.