Макс-2013: Ваздушна моћ државе

02-09-2013 07:50:58 | | Глас Русије, фото: РИА Новости/ vostok.rs |


У подмосковском научном граду Жуковски ради Међународни авијационо-космички салон МАКС. Пословни део смотре завршава се и већ може да се говори о десетинама склопљених уговора за испоруку авиотехнике и сервисне услуге. О детаљима ваздухопловног форума који се одвија на територији Летачко-истраживачког института Громов наш дописник.

Рад МАКС-2013 прешао је екватор. Интересовање за њега од стране стручњака, посебно страних, невиђено је. Сваког дана неколико десетина хиљада људи долази у Жуковски да види нове обрасце руских борбених авиона и хеликоптера, изложбене на статичком полигону, између осталог Су-30СМ, који је дебитовао на МАКС-у. То је нови суперманеварски ловац који корпорацији Иркут испоручује ратно ваздухопловство Русије. Важан догађај авиофорума је премијерно приказивање тешког војно-транспортног авиона Ил-76-МД-90А, познатог и као Ил-476. То је дубоко модернизована варијанта војно-транспортног авиона Ил-76. Постављање мотора ПС-90 омогућило је да се за четвртину у поређењу са базичном верзијом увећа домет летова, за 15% носивост, истиче главни конструктор авиона Андреј Јурасов.

- Мислим да ће страни наручилац бити заинтересован за ову летелицу зато што сада отрпилике сто земаља експлоатише Ил-76. Постоје прилично велики корисници код којих парк летелица достиже 20-25 јединица. Авион се у раду показује добро, а његови нови квалитети чине летелицу привлачнијом.

Ил-476 у потпуности одговара захтевима за војно-транспортне летелице. Постојање нових средстава везе омогућава му да ради у било којој тачки планете, између осталог на терену без оријтентира. Потенцијални купци авиона могу да буду земље као што су Индија, Алжир, Кина. У току рада МАКС-а новинари су чули сензационалну новост. Како је саопштио генерални директор руске корпорације Тактично ракетно наоружање Борис Обносов, француски ловци Rafale који су добили тендер у Индији, могу да буду наоружани руским ракетама. Корпорација се налази у поченој фази решавања овог питања. Али већ у скорије време спремна је да адаптира ракете за француске авионе. На МАКС-у коропрација је показала своје најновије производе, за које су државна испитивања или завршена, или ће бити извршена ове године, истиче Борис Обносов.

- То су савремени производи, по техничким карактерисикама они не заостају за западним обрасцима. Између осталог ракете ваздух-ваздух великог, средњег и малог домета, противбродске ракете, авионске бомбе са корекцијом и велики спектар подводног поморског оружја, представљен у рекламним материјалима.

На МАКС-у Борис Обносов је саопштио да је у корпорацији Тактичко ракетно наоружање већ готов низ ракета за перспективни авиојациони комплекс даљње авијације. Али ако рад на производњи овог авиона тек започиње, савремени ловци Т-50 пете генерације у пуној мери су показали своје могућности на небу изнад Жуковског. У летовима ових снажних летелица могле су да уживају стотине гледалаца. А последњих дана рада МАКС-а посетиоце очекује проширени летачки програм уз учешће најбољих руски акро група: Стрижи, Беркути, Руски витезови, којим ће бити завршен празник авијације у Жуковском.

Олег Нехај,