Ловац шесте генерације: авиони будућности

29-08-2013 12:06:02 | | Глас Русије, фото: Голос России/ vostok.rs |


У Русији је започела разрада јединственог ловца шесте генерације. Нови авион ће највероватније бити беспилотни, управљаће њиме вештачки интелект, а за његову производњу ће бити потребне деценије.

Тренутно у Русији се завршавају испитивања ловца пете генерације Т-50. Он на рачун примене композитних материјала, аеродинамичког компоновања авиона достиже врло мали ниво видљивости. А авион наредне генерације, као сматрају сами пилоти, треба да га превазиђе. Несумњиво, треба већ сада разматрати авион шесте генерације, подвлачи експерт у области беспилотне авијације Денис Федутинов.

- Стручњаци се слажу у томе да ће борбена авијација шесте генерације бити беспилотна. Треба деловати у перспективи, не чекајући завршетак разрада авиона пете генерације. У низу земаља слични радови се воде. Води их неколико америчких фирми. Између осталог компанија Боинг, са пројектом Фантом Реј и Нортроп Груман с апројектом Х-47В. На лето ове године Нортроп Гурман је први пут демонстритао могућности узлетања и слетања беспилотника ове класе на палубу носача авиона.

По мишљењу експерта, могуће су разне варијате разраде најновијег ловца шесте генерације. То може да буде како рад од нуле, тако и уз коришћење научно-техничке основе и некаквих подсистема који су направљени за Т-50. У крајњој линији постоји шанса да ће по неким чворовима он бити унификован са ловцем пете генерације.

Беспилотне летелице тренутно су све распрострањеније у свету и прошле су проверу у неколико оружаних конфликата. Али то су по правилу летелице за извиђање и посматрање поља битке. Мада се појављују и ударне летелице које могу без учешћа пилота да решавају борбене задатке. Али у погледу беспилотног ловца овај задатак захтева много више времена за решавање, истиче главни уредник листа Узлетање Андреј Фомин.

- Једна је ствар погодити бомбом циљ на земљи, друга у ситуацији која се нагло мења у ваздуху доносити одлуке без учешћа пилота. Мада и на данашњим ловцима пете генерације прилично је развијен систем вештачког интелекта. Он не само да даје пилоту сугестије, већ и сам може да доноси одлуке за промену режима лета и примену оружја. али пилот ипак остаје у авиону. И он ће остати у ловцима јој више деценија.

Руске компаније су већ почеле да разрађују беспилотни ваздухопловни систем. То може да буде ударна беспилотна летелица која не заостаје за последњим западним аналозима.

Вероватно у наредним деценијама ловац шесте генерације ипак ће бити направљен. Он треба да обједини у себи најбоље црте ловца пете генерафије и најновијих ударних беспилотних летелица.

Олег Нехај,