Вашингтон припрема „казну“ за Дамаск

29-08-2013 11:31:00 | | Глас Русије, © Коллаж: «Голос России»/ vostok.rs |


Вашингтон припрема „казну“ за Дамаск. Потпуна војна операција у Сирији се не планира. Како саопштава Вашингтон пост, позивајући се на Белу кућу, САД су решиле да просто „мало казне“ Башара Асада: ограничени ракетни напад ће трајати свега неколико дана. А Лондон се озбиљније латио посла: тамо је припремљен план за оружане снаге. Посамтрачи сматрају да ће се војне акције против Дамаска претворити у дуготрајни грађански рат.

Изјава преседника Обаме да сиријски конфликт нема војно решење, као што се испоставило, била је пуна скривеног смисла. Како саопштава Вашингтон Пост, САД не желе да врше утицај на ток војних дејстава у Сирији и предузимају покушај војне смене Башара Асада. Али сиријски режим терба обавезно казнити са коришћење хемијског оружја, решила је Бела кућа. Таква казна треба да буде краткорочни ракетни напад чији циљ ће бити положаји сиријских трупа и објекти владине инфраструктуре. А стартоваће ракете са бродова који су се већ приближили обали, и са стратешких бомбардера.

У међувремену оружане снаге Велике Британије припремиле су ванредни план за Сирију, саопштава Ројтерс, позивајући се на представника Дејвида Камерона. Сам британски премијер прекинуо је одмор како би одржао ванредно заседање Савета националне безбедности. Раније су Лондон и Париз изјавили да су спремни да се умешају у сиријски конфликт, не чекајући резолуцију СБ УН. То да одобрење Савета безбедности за војна дејства НАТО неће дочекати, свима је јасно: Русија и Кина неће дозволити појаву таквог документа.

Запад је почео да говори о могућем војном упаду у Сирију после нових саопштења о примени хемијског оружја у близини Дамаска. У западним престоницама одмах су изјавили да је то дело руку присталица Башара Асада. Изјава, благо речено, не подноси критику: да приреди гасни напад у сопствној престоници, тим пре када тамо раде инспектори УН, може само манијак, а та улога сиријском председнику никако не одговара. Тако да је хемијско оружје изговор, исти као што је био за рат у Ираку. А прави циљ Вашингтона и његових НАТО савезника није Сирија, већ Иран, истиче председник Института за Блиски Исток Јевгениј Сатановски.

- Очигледно је донета одлука да се нападне Иран – поводом приближавања „црвненој линији“ у погледу иранског нуклеарног програма. По подацима експерата, Техеран треба да добије нуклеарно оружје најкасније на лето 2014. огидне. Пре тога, по свим правилима војне науке, треба уништити његовог главног савезника и једини мост ка Средоземном мору – Сирију. Ако је та одлука донета, овде више ништа не може да се уради.

Ипак не треба заборавити ни на другу црвену линију. По изјави иранских власти, то ће бити почетак војних дејстава против Дамаска од стране западне коалиције. И Техеран у таквом случају оставља себи право на адекватан одговор.

Постоји, истина, и друго мишљење. Рат проти Сирије, тим пре Ирана, превише је скупо задовољство за Вашингтон и савезнике, сматра експерт руског Института за примењену оријенталистику Саид Гафуров.

- Сиријска армија је слабија него уједињене оружане снаге НАТО-а. Али за рат треба поставити велике групације, очигледно на територији Турске. А турски војници не желе то да раде. Сматрам да је то превише скупо задовољство и НАТО се на то неће одлучити. Ако се одлучи, започеће дугогодишњи партизански рат, страшно крвопролиће. Зато што већина становништва сада је са Асадом, Сиријци не воле када неко покушава да се меша у њихове унутрашње ствари.

Али, по свему судећи, НАТО је већ загризао удицу. Према подацима Ројтера, западне државе су саоптшиле сиријској опозицији да напад на Сирију треба очекивати у року од неколико дана. Сиријско питање остаје главна тема ванредног заседања Северноатлантског савеза у Бриселу које ће највероватније бити одржано 29. августа. Русија позива САД и партнере да се суздрже од војног притиска на Дамаск, а боље да створе нормалне услове за рад експерата УН. Али утисак је такав да преко океана и у Европи нико никога осим себе не чује. То је јасно: последњих 20 година „лекције“ које су приређивали лидери НАТО-а неугодним режимима ишле су алијанси од руке. Изгледа да је „тројни пакт“ Вашингтона, Лондона и Париза уверен да ће и сада све успети.

Андреј Смирнов,