Фаворит московских избора – Сергеј Собјањин

28-08-2013 10:38:05 | | Глас Русије, фото: РИА Новости/ vostok.rs |


Фаворит предизборне трке на дужност градоначелника Москве је привремени вршилац дужности престоничког градоначелника Сергеј Собјањин. Предизборна кампања која треба да се заврши Јединственог дана гласања, 8. септембра, улази у одлучујућу фазу.

Грађанима Русије предстоји да изаберу 8 шефова региона, 8 градоначелника, 16 региоалних парламената и 12 парламената престоница региона. Али посебну пажњу привлачи кампања за избор престоничког градоначелника. То су први директни избори у последњих 10 година. Сергеј Собјањин је 2010. био именован за градоначелника Москве. Он је сменио Јурија Лушкова, који је руководио градом 18 година и био ослобођен дужности са невиђено оштром формулацијом – поводом губитка председничког поверења. Сада се за дужност градоначелника Москве бори 6 кандидата: вршилац дужности градоначелника града, самостални кандидат Сергеј Собјањин, председник странке Праведна Русија Николај Левичев. члан ЛДПР Михаил Дегтјарјов, комуниста Иван Мељников, лидер странке Јаблоко Сергеј Митрохин и кандидат партије РПР-ПАРНАС Алексеј Наваљни. Када би избори за градоначелника протекли ове недеље, за Сергеја Собјањина би гласало више од половине анкетираних московљана. Ово је саопштио генерални директор Савезног центра за испитивање јавног мњења Валериј Фјодоров.

- Предизборна ситуација у Москви је и у целини стабилна. Промене постоје, али оне немају радикални карактер. Фаворит кампање по свим показатељима је актуелни руководилац града Сергеј Собјањин. Према прогнози социолога, за њега 8. септембра може да гласа 64% московљана. Конкуренција на изборима има умерени карактер. Углавном се она развија између два кандидата – то су Собјањин и Алексеј Наваљни, главни претендент на друго место. Али његова изборна база је прилично ограничена, и њему прогнозирају резултат од 15,6%. На треће место очигледно избија Иван Мељников. Он је у последње време ојачао своје позиције.

Ипак професор Високе школе економије Олег Матвејчев не искључује да у последњем тренутку Иван Мељников може да претекне Алексеја Наваљног. Бирачи који подржавају КПРФ склони су да гласају за бренд, а не за личност, и често немају понекад представе о презимену кандидата који се кандидује. Осим тога они нерадо одговарају на питања социолога, објашњава Олег Матвејчев.

- Они одбијају да одговарају на питања анкете и на тај начин не доспевају у избор или одговарају да не знају за кога ће гласати. Једном речи, у класичним традицијама комунисти сматрају себе херојима који никада ни по коју цену неће да открију вредну информацију и да издају војну тајну. Понекада говоре директно супртоне ствари, да ће гласати за Собјањина, Наваљног, за било кога, а затим гласају за КПРФ. То није шала. Тако нешто је више пута фиксирано у социолошким анкетирањима. Зато дређена шанса да Мељников може да претекне Наваљног постоји.

Сергеј Митрохин, по подацима Савезног центра за испитивање јавног мњења може да добије 5,5% гласова, Михаил Дегтјарјов и Николај Левичев по 2,2% и 2,6%.

Одазив на изборима ће по оцени Центра премашити 50%. Експерти се слажу да другог круга на изборима московског градоначелника неће бити.

Лада Коротун,