Налазите се на страници > Почетна > Блог > Чешка се окреће улево

Чешка се окреће улево

27-08-2013 10:37:55 | | Глас Русије/ vostok.rs |


Чешка све више личи на Италију 90-их година, где су владе због корупционих афера падале као крушке. Очекује се да ће 28. августа председник Чешке распустити Посланички дом.

Он је већ заказао превремене парламентарне изборе за крај октобра. А ту је корак до нове владе. За сада ради технички кабинет Иржија Руснока, истина, не зна се које одлуке он може да доноси. Јер премијер кога је лично именовао председник није добио подршку парламента. Све је клизаво и неодређено на обалама Влтаве. Шта се дешава са Чесима, чије су карактеристичне црте опрезност и обазривост? По мишљењу министра финансија владе у сенци опозиционе Чешке Социјал-демократске партије, познатог економисте Јана Младека,

- Распуштање Посланичког дома значи у суштини потпуно морално банкротство владе десних који су довели земљу у данашњу кризу. Ова влада је годинама држала становништво у напетости, претећи финанијским крахом, как оби оправдала своју економску политику. Људи су у то веровали. И њихова негативна очекивања су се материјализовала, што је довело до пада производње. Тек сада ситуација се мало побољшава. Десни су стално декларисали борбу против корупције, на рачун чега су јачали своје позиције. И одједном се испоставило да су сами огрезли у корупцији. Одлазак претходног премијера Петра Нечаса личио је на америчку серију: претреси у кабинетима власти, љубавница премијера – шеф секретаријата, умешана у корупционе схеме. при томе, она мобилише специјалне службе да прате жену шефа кабиента. И све како би он добио развод и оженио се њоме… То је некакав морални крах десних – гађанске демократске странке!

У том контексту последња анкетирања показују да се клатно расположења Чеха померило улево. И социјал-демократе могу реално да добију већину у доњем дому парламента. У том случају лева већина у парламенту на одлучујући начин ће утицати на ситуацију у земљи. А такође, по мишљењу Јана Младека, може да промени спољну политику Чешке, њен однос према Русији.

- Несумњиво то ће дати импулс сарадњи Чешке и Русије. Десни који су у Посланичком дому имали магичну већину од 101 глас, у суштини су подржали изолацију од Русије и Кине. Главну виолину овде је играо супарник Милоша Земана на председничким изборима, бивши министар иностраних послова кнез Карел Шварценберг. Он је наследник старе политике аустријског племства која није волела словенске федерације – Југославију, Чехословачку, СССР, радовала се њиховом распаду. Не сумњам да ћемо ускоро бити сведоци нове конструктивне чешке политике према Русији, узајамно корисне за наше народе.

Председник Земан је више пута изјављивао да намерава да развија источни правац своје политике, укључујући Русију. Да ли ће ојачати његова позиција при новом саставу парламента? Гледајући из Москве понекад се чини да се Чешка данас креће ка председничкој републици… Како сматра министар финансија владе у сенци Чешке Социјал-демократске странке Јан Младек, такви закључци су исхитрени.

- Неки нови парламентарно-председнички модел заиста се успоставља. Зашто да не? Таква форма управе, по мени, постоји у суседној Пољској и добро се показала. Што се тиче председника, несумњиво, његов утицај на резултате избора ће ојачати. Ослонац политике шефа државе ће бити социјал-демократе, комунисти и партија десног центра Земановци.

При томе за сада се не зна како ће политичка реалност у Чешкој утицати на велике руско-чешке пројекте, између осталог на тендер за завршетак два блока нуклеарне централе Темелин. Резултати конкурса треба да буду резимирани ове јесени. У већ огичедно за време нове владе…

Гајане Ханова,