Константиновски дворац: безбедна раскош

26-08-2013 02:16:17 | | Глас Русије, © Коллаж: «Голос России»/ vostok.rs |


Главна платформа самита Г-20 биће Константиновски дворац, или Дворац конгреса, који се налази 19 километара од Санкт-Петербруга. Експерти у исти глас говоре да је то идеално место за овакве манифестације. Удаљеност ог града, раскошна архитектура, јединствена природа и богата колекција слика – све што је потребно да се осигура повољна атмосфера за преговоре на највишем нивоу и да се остави утисак на стране госте.

У 19. веку Константиновски дворац, изграђен на обали Финског залива, припадао је великим кнежевима, браћи царевима: прво Константину Павловичу, затим Константину Николајевичу. У њихову част он је добио свој назив. У 20. веку дворац је био практично разорен – после пожара и гранатирања у време Великог Отаџбинсог рата од њега је остао само камени скелет. Нови живот Константиновски је стекао тек 2000-их, када је био рестауриран и проглашен за поморску резиденцију председника. Сада је спреман да прими како обичне туристе, тако и високе госте, изјавио је Рафаел Дајанов, архитекта који је учествовао у обнови Константиновског дворца.

- Структура дворца је врло интересантна. Можда је она и традиционална за Европу, ако се сетимо на пример Версаја, али у Русији је све мало другачије. Ви долазите директно до парадног улаза, пролазите кроз дворац и већ са његове терасе видите раскошну панораму парка и воде. То је у нашем карактеру – показати гостима да је Русија, а у датом случају Петербург, диван град са дивним пејзажима.

Бавећи се унутрашњим уређењем дворца, рестауратори су хтели да максимално обнове оригиналне интеријере. Према цртежима и описима у целини су биле обновљене главне сале двроца: Плава, Мраморна и Тројанска. На плафону сваке од њих су слике античких богова и хероја. Стручњаци су копрали не само сижее, већ и технике 19. века. Један од најтежих био је интерфијер Мраморне сале, где ће се одржати радни доручак лидера Г-20, сматра историчар уметности Марина Јегорова.

- Сви зидови, кооне, пиластри обложени су са пет нијанси вештачког мермера. Технологија израде је врло компликована и скупа. Он се прави од гипса, мермерног праха и боја. Овде је све као и у прошлости, сваки слој је полиран воском ручно.

Главна новина је инфраструктура дворца: хотели, путеви, пристаништа. Сада у Константиновски може да се дође копном, водим и ваздухом, подсетио је Рафаел Дајанов.

Инфраструктура овог комплекса направљена пре 10 година врло је повољна за одржавање озбиљних састанака. Тамо могу да се одржавају и локалне манифестације, и манифестације широког дијапазона. И извесна удаљеност од града пружа могућност грађанима у периоду одржавања тако важне манифестације нормално да живе.

Лидери земаља Г-20 неће бити у самом дворцу, он ће остати у потпуности на располагању русог предесдника, већ у суседству, рекла је Марина Јегорова.

- Код Финског залива се налази Конзулско село – 20 котеџа за госте ВИП нивоа, сваки је назван у част једног руског града. Распоред просторија у котеџима је исти, али у декорацији интеријера коришћени су мотиви карактеристични за сваки град: на пример Тула – самовари и оружје, Вологда – чипка.

У ком руском граду-котеџу ће одсести конкретни лидери, за сада се не зна. Као и то у којим салама на првом и другом спрату Константиновског дворца ће се одвијати билатерални састанци. У 19. веку домаћини дворца су примали своје госте под кровом – тамо је неколико кабинета у које је гост могао да стигне само пешке, степеништем. А велики кнез као домаћин користио је механизам за подизање, претечу савремених лифтова. Приземље остаје музејски простор – тамо се налази јединствена колекција слика и скулптура, коју су читавог живота сакупљали брачни пар Мстислав Ростропович и Галина Вшњевска.

Анастасија Першкина,