Да ли ће Сирија постати други Ирак?

26-08-2013 01:53:59 | | Глас Русије, фото: РИА Новости/ vostok.rs |


Русија је позвала САД да се суздрже од војног притиска на Дамаск. У телефонском разговору са државним секретаром САД Џоном Керијем министар иностраних послова Русије Сергеј Лавров је подсетио на крајње опасне последице могуће нове оружане интервенције за читав регион Блиског Истока и Северне Африке, што показује пример Ирака и Либије.

Министарство одбране САД припремило је план оружане операције против Дамаска. Шеф Пентагона Чак Хејгел спреман је да га реализује на наредбу председника Барака Обаме. Американцима могу да се придруже британски војници. При томе премијер Велике Британије Дејвид Камерон не крије да одобрење СБ УН неће моћи да се добије, неће дозволити Русија. Да ли ће се у таквој ситауцији Запад одлучити на други Ирак, питање је спорно, истиче политиколог Леонид Исајев:

- Американци су тада погрешили и морали су да признају да хемијског оружја у Ираку није било. То је био велики ударац за председника Буша Млађег и имиџ САД. Мени се чини да ће сада деловати пажљивије.

САД-у је потребно да у најмању руку добију „антиасадовдске“ доказе експерата УН, који сада истражују чињенице примене хемијског оружја у предграђу Дамаска 21. августа. Према различтим подацима, тамо је погинуло од 300 до 1300 одоба. При тиме стране пребацују одговнорност за инцидент једна на другу. После неких колебања влада Сирије је пустила у регион комисију УН. Против очекивања, ово саопштење није обрадовало америчку администрацију: по њеном мишљењу, време за истрагу је пропуштено. Тако са једне стране Бела кућа се осигурала, унапред дискредитовавши решење комисије. Са друге, изјавивши о војном плану, дала је до знања комисији УН које резултате очекује од њеног рада у Сирији, каже политиколог Леонид Исајев.

- Како би се американци осећали мирно, упавши у Сирију, они треба да имају једногласно одобрење комисије УН за хемијско наоружање. Не мислим да ће такво решење бити тако једноставно постићи. Ипак то је најнепристраснија комисија која постоји у свету, уз све плусеве и минусе који постоје у УН.

Барак Обама се нашао у прилично сложеном положају. Својевремено је изјавио да ће црвена линија за војни напад на Сирију бити примена оружја за масовно уништење од стране Асада. И ту су стигла одговарајућа саопштења. И мада доказа да су хемијско оружје примениле управо владине трупе нема, присталице свргавања Асада сада стално подсећају Обаму на његове речи.

Сада објективно САД немају интереса да упадну у Сирију. Ненаговорљивог Асада би можда и хтеле да склоне и да га смене неким другим. А једноставно лишити земљу лидера и гурнути је у хаос значи само додати проблема суседном Израелу. Па и нема сувишног новаца у америчком буџету, а још се не зна у шта ће се претворити оружана операција. Зато војни план Пентагон има, али Обама не жури да издаје наредбу о његовој реализацији, истиче експерт за Исток Института за стратешке оцене и анализе Сергеј Демиденко.

- Желели бисмо да скренемо пажњу да је за 28. август планиран сусрет руских и америчких дипломата поводом организације конференције о сиријско мировном регулисању. Овај сусрет до данас није укинут. Зато за сада не треба говорити о тоем да је питање наношења удара на Сирију већ решено.

Москва упозорава Вашингтон на војну авантуру у Сирији. Било каква војна дејства мимо УН ће поткопати напоре међународне заједнице и довести до ескалације конфликта на читавом Блиском Истоку, изјавило је Министарство иностраних послова РФ.

Наталија Коваљенко,