Улов уместо летине: У региону Хабаровска потопљене многе оранице

25-08-2013 03:51:07 | | Глас Русије, фото: РИА Новости/ vostok.rs |


Хабаровски регион наставља борбу против поплава. Последњих дана ниво воде се свега незнатно подигао и износи 724 центиметра. Ипак, у информативној служби Министарства за ванредне ситуације (МВС) кажу да је ово тек „затишје пред буру“. Већ средином следеће недеље ниво воде може да се подигне за пола метра. Врхунац ће поплаве достићи почетком септембра.

У овом региону је подигнуто више од 11километара заштитних насипа. Под водом је тренутно 30 насељених места. У Нанајском региону се налази наш досписник Маргарита Ошун и извештава са лица места.

Нанајски регион је од Хабаросвска удаљен 250 километара, у правцу града Комсомољск- на-Амуру. У зони која је под водом, има 167 домаћинстава. Највише су до сада страдала села Славјанка и Дубови Мис. Село Најхин, је, може се рећи, имало среће, тако да су свега 3 домаћинства потопљена. Житељи овог села су били потпуно спремни за долазак бујице, говори Галина Бељди, руководилац локалне заједнице:

- Ми смо окупили све руководице, добровољце ватрогасце, посланике, активисте, како бисмо се припремили за долазак „високе воде“. Носимо одговорност за сваку улицу. Радили смо са људима, делили смо упутства за понашање у ванредним ситуацијама. Јуче смо обавили вакцинацију 700 становника проитив дизентерије, а деца су додатно вакцинисана против Хепатитиса А. Радимо и на очувању квалитета пијаће воде. Многи становници овде имају своје изворе, бунаре. Стога смо у том смислу спроводили мере. Проверамо квалтитет и исправност воде и за сада је све у главном у реду. Препоручено је онима код којих је дошло до загађења бунара да користе флаширану воду, а остали да прокувавају воду.

У околини села сада се образовало језеро- ширине око 100 метара и готово метар и по дубине. Чак и у гуменом скафандеру, човек не може да се пробије. Локални житељи говоре да је пре свега недељу дана ту била обична бара. Вода је надолазила „на очи“ житеља. У своје домове становници ових села могу стићи само у чамцима, које је обезбедило МВС.

Јуриј Хејкер, становник села Најхин редовно користи услуге превоза на овим пловилима. Јуриј иначе ради у локалној фабрици рибе и жали се да је сада производња нагло обустављена:

- Много мање рибе сада имамо. Воде има много, а риба се очигледно „разлила“ по барама и језерима. Зато сад и мислимо да за сад обиставимо гајење млађи.

И заиста, сада риба има много више животног простора. Један локални житељ је у свом граду уловио сома тешког 5 килограма. Али, радост овог човека није потпуна: под водом су остале све његове њиве, вредно неговане током многих месеци. Велики део воћа и поврћа нисмо успели да спасемо- говори локални житељ Александар Коновалов:

- Све је пропало, део кромпира смо већ извадили, али већи део је под водом. Парадајз и краставац такође су поплављени, а вода је прљава, па ово поврће није више за јело. Лубенице смо делимично покупили са њиве, али је још доста остало.Но, ипак нећемо умрети од глади.

Поплаве су уништиле и део пута који спаја Хабаровск и Комсомолск- на- Амуру. Сада се тамо периодично образују километарски застоји. Моторна возила често чекају 2 до 3 сата, док машинерија сређује и санира последице поплава. А возачима остаје да забаце удицу и тако прекрате време док чекају. Амур је једина река у Русији где се узгаја око 140 врста рибе.

Рита Ошун,