Руски фудбалски клубови успешно отворили европску сезону

24-08-2013 02:04:45 | | Глас Русије, фото: РИА Новости/ vostok.rs |


Руски фудбалски клубови однели су 11 победа на старту нове сезоне у европским куповима. Једна од 12 одржаних утакмиц азавршен аје нерешено. Ове недеље нове победе су однели казански Рубин, краснодарски клуб Кубањ и Зенит из Санкт-Петербурга. А московски Спартак у првом мечу евопске кампање изгубио је у Швајцарској од локалног клуба Санкт-Гален.

Спартаков сусрет са Санкт-Галеном завршен је резултатом 1:1. Узимајући у обзир да ће узвратни меч протећи у Русији, московски фудбалери имајуу прилично добре шансе за пласман у групну етапу Лиге Европе.

Тренер црвено-белих Валериј Карпин у овој игри је дао неким основим играчима да се одморе и проверио је резервне. Између осталог, уместо Сергеја Паршивљука, Дмитрија Камбарова, Хосеа Мануела Хурад аи повређеног у последњој игри Салватореа Бокетија на терен је изашао Кирил Комбаров, Јевгениј Макејев, Данијар Билалетдинов и Хуан Инсауралде.

Денис Глушаков је изашао на терен тек у другом полувремену. Почетком меча на његовој позицији је играо млади Артјом Тимофејев. Да истакнемо и излазак на замену на крају меча централног одбрамбеног играча Марека Сухија. Он постепено стиче форму после повреде. Прво полувреме је водио Спартак. Гол је дао нападач Јура Мовисисјан. Почетком другог полувремена домаћини су изједначили. то је била последица непажње и неуиграности пара централних одбрамбених играча Спартака.

Сусрет Молдеа и казанског Рубина у Норвешкој прво је протицао по сличном снецарију. Рубин је повео у првом полувремену. Али за разлику од Спартака, успео је да задржи гол. А крајем игре Хосе Соломон Рондон је дао други гол. Са коначним резултатом 2:0 руски клуб је победио. Али тренер Курбан Бердијев сматра да ће узвратна игра у Казању бити врло тешка.

- Несумњиво, домаћини су били у другом полувремену у кретању, пресигнгу и имали су предност. Зто другим полувременом нисмо задовољни. Хвала Богу, резултат смо постигли. Али то не говори о томе да ће други меч за нас бити лак.

Краснодарски Кубањ у четвртак је примио госте из Холандије – ротердамски Фејенорд. Гол који је постигао на истеку првог сата игре Сенегалац Ибраим Балда био је једини у мечу. Тренер тима Кубањ Доринел Мунтјану у целини био је задовољан игром својих штићеника.

- Данас нам се супротставио супарник са богатим традицијама, богатом историјом. Без обзира на то момци су величанствено играли. Било је врло важно не добити голове у домаћем мечу. Ради тога радила је не само линија одбране. Радио је читав тим. Једино што је штета што резултат није комфорнији. Ипак, тим је спреман да путује у Ротердам и да се тамо бори за наредну етапу.

Зенит се такође захухтава. Пре три године тим са обала Неве је изгубио у августу у игри са португалским Насионалом. Ова лекција је кроистила тиму Лучана Спалетија. Овог пута фудбалери из Санкт-Петербурга су разбили у гостима португалски Пасуш ди ферејра са 4:1. У одсуству повређеног Бразилца Халка улогу нападача блиставо је одиграо Роман Широков. Он је дао три гола. Пре тога Широков је дао два гола претходном супарнику Зенита у квалификацијама за Лигу шампиона, данском Норшелану. Тако Роман има пет голова у два меча.

Сергеј Румјанцев,