У Москви ће бити саграђен највећи хелидром у Европи

24-08-2013 02:01:14 | | Глас Русије, © Коллаж: «Голос России»/ vostok.rs |


Индустрија руске мале авијације осваја нови рекорд. До краја следеће године у Подмосковљу ће бити изграђен највећи хелидром у Европи. Нови хелидром ће истовремено моћи да опслужује око двеста машина са спиралим пропелерима.

Лаки хеликоптерски транспорт и даље јача своје позиције у сегменту регионалног саобраћаја. Гужва на путевима, прекиди у раду градског превоза и стални недостатак времена подстичу представнике бизниса на изнајмљивање и куповину хеликоптера. По мишљењу главног уредника портала AVIA RU Network Романа Гусарова, ова врста саобраћаја засад нема алтернативу:

- Данас је очигледна потражња за хеликоптерским транспортом од стране приватног бизниса и имућне елите која може себи да приушти куповину хеликоптера у приватној својини. Посебно у московском региону где се питање кретања врло оштро поставља. И хеликоптер може представљати прилично згодну алтернативу копнененом аутомобилском превозу.

Парк приватних хеликоптера које ће примати и опслуживати нови хелидром састојаће се од машина претежно стране производње. Ситуација ће бити таква све док руска индустрија не освоји производњу лаких хеликоптера, сматра главни уредник часописа „Преглед ваздухоповног транспорта“ Алексеј Сињицки.

- Русија је традиционално јака у области производње хеликоптера, који су по нашој класификацији средњи, а по међународној тешки. Ови хеликоптери су тражени у целом свету. Ради се о породици хеликоптера Ми-8, као и Ми-26, то је супер тешка машина, јединствена у својој категорији. Они се добро продају у извозу зато што је потражња веома велика. С друге стране, запажа се недостатак у сегменту лаких машина.

Иако се хеликоптери лакших класа и даље производе у Русији, њихова намена је у извесном смислу специфична и због тога су за њихову набавку више заинтересоване државне структуре него приватни клијенти, сматра Роман Гусаров:

- Од стране државних служби постоји потражња за хеликоптерима специјалне намене средње и лаке категорије. И у овом сегменту Русија има достојне производе, на пример, вишефункционални хеликоптер Ка-226, који се користи у МВС. Он не одговара баш најбоље приватним лицима, али је прилично ефикасан у раду хитних служби и структура снага.

Изградња великог хеликоптерског чвора у непосредној близини Москве може значити да ће се у видљивој будућности за приватне хеликоптере отворити небо изнад главног града, сматрају стручњаци. Како истиче Алексеј Сињицки, најреалнијим се чини пројекат по којем ће хеликоптери моћи да лете дуж корита реке Москве, на чијој обали ће бити саграђени полигони за слетање.

Павел Силајев,