Рејтинг агенције исцрпле кредит поверења

24-08-2013 12:42:56 | | Глас Русије, © Коллаж: «Голос России»/ vostok.rs |


На предстојећем састанку Г-20 у Санкт-Петербургу Италија намерава да скрене пажњу на проблем рејтинг агенција и њиховог погубног утуцаја на међународну економију.

Већ око сто година три највеће рејтинг агенције Стандард енд Пурс, Фич и Мудис оцењују и деле земље и корпорације у читавом свету на оне које су у стању да исплаћују кредите и на оне које нису, тачније, њихових језиком речено, „смеће“. Доносећи одлуку о куповини хартија од вредности и издавању кредита појединој фирми, инвеститори се ослањају управо на ове податке. Али аналитичари велике тројке нису могли да предвиде ни Велику депресију у САД 30-их година, ни азијску финансијску кризу 1997.98., ни светску финансијску кризу која је наступила 2008. године, као што нису могли да предвиде ни то да исцрпљују свој сопствени кредит поверења.

Економиста и независни консултант, аутор књиге Век суверених рејтинга Норбер Гајар, разотркива узроке великог утицаја рејтинг агенција Стандард енд Пурс, Фич и Мудис у међународној економији.

- Постоје три објашњења власти ових агенција. Као прво, инвеститори су за сто година навикли да се ослањају на кредитне рејтинге. Можете да замислите како се широко инвеститори, између осталог амерички, користе подацима тих агенција. Као друго, и то је најважније за разумевање насталих проблема, од 20-их година инвеститори су сами за себе учинили обавезним коришћење кредитних рејтинга. То значи да у крајњој линији 30-40% хартија од вредности које поседују светски инвестициони фондови у САД или Великој Британији, припадају земљама и компанијама са највишим рејтинзима. Трећи узрок велике власти ове три агенције је чињеница да су кредитни рејтинзи били представљени у финансијским статутима Велике Британије, Француске и многих других земаља. И по мени главни проблем се данас састоји у томе што се финансијски систем, измђу осталог западни, ослања на кредитне рејтинге.

Уочи Г-20 Италија, која се нашла на два корака од тога да добије најнижи рејтинг, предложила је да се предају обавезе приватних рејтинг агенција међународним институцијама, на пример Организацији економске сарадње и развоја или Банци међународних обрачуна. Директор кредитне и рејтинг агенције РусРејтинг Андреј Журављов сматра да је то неразуман предлог и да је диктиран жељом за осветом због смањење рејтинга.

О побољашању рада рејтинг агенција светски финансијски експерти су се замислили тек 2009. године, 96 година после оснивања најмлађег од три стуба кредитне анализе. Европски парламент и Савет ЕУ усвојили су документ који треба да регулише делатност ових компанија и контролише квалитет њихових анализа. САД су такође унеле поправке у своје законодавство.

О одустајању од услуга агенција не може бити ни говора. Неко ко врши улогу рејтинг агеницје, какву је познајемо данас, мора да постоји, тврди Журављов. Гајар подвлачи да су кредитни рејтизни неопходни, а без рејтинг агенција пре њихове појаве финансисти су се одлично сналазили. По речима министра финансија Русије Антона Силуанова, заиста нико не намерава да одустаје од кредитних рејтинга, али регулисање њиховог квалитета активно разматрају министри финансија земаља Г-20.

Кира Калињина, Лариса Гаврилова,