Земаљска пилотажа беспилотних летелица

23-08-2013 10:41:25 | | Глас Русије, фото: ЗАО «ЭНИКС»/ vostok.rs |


Проблеми примене беспилотних летелица у војне сврхе, где беспоговорно првенство припада „старијем“ прекоокенаском партнеру у оквиру НАТО-а, наставља да изазива оштре спорове међу европским експертима, политичарима и правницима.

„Американцима је већ сад мало оних 1300 пилота, однсоно земаљским оператера, „возача“ беспилотних борбених авиона“- пише немачки „Handelsblatt“. „Они заузимају прво место када се ради о методологији борбе са тероризмом, борбе коју води Обама“- пише швајцарски лист „20 Minuten”. Помоћу њих у читавом свету се уништавају осумњичени терористички циљеви. И сада се у САД јавио проблем, немају довољно „возача“ за ове паклене машине смрти.

Како се говори у извештају Брукинског института, ови пилоти, оператери имају мање шансе да напредују у служби, него пилоти класичних војних авиона. У исто време, више захтева се ставља пред „возаче“ авиона нове генерације- најпре у психолошком смислу. „Видео сам како му је разнесена десна нога и како је искрварио. Крв је још била врућа. Када је умро, боје на термо-камери су постале другачије- биле су такође сивих тонова, као што термо-камера бележи земљу.“ – ово је као епизоду из своје службе рекао у интервјуу америчкој агенцији NBC реако 27-годишњи оператер беспилотне летелице Брендон Брајант који служи у војној ваздухопловној бази у држави Невада. Убијени, о којем је он говорио, у том тренутку се налазио на 12000 километара удаљености, у Авганистану.

Курс који заузима Америка, а тиче се све шире употребе оваквог оружја, она нема намеру да мења, без обзира на сумње у правне аспекте које су изрекли експерти, у том смислу и на нивоу УН.

Савезници НАТО следе свог страшног партнера, без обзира на финансијске губитке, као и штету коју им ове акције наносе у смислу имиџа. У Немачкој, на пример, још се није слегла прашина од скандала поводом „Афере беспилотних летелица“, када је у ветар одлетело око пола милијарде евра због непромишљеног посла око набавке америчких беспилотних летелица.

Шеф одељења европске безбедности Института Европе Дмитриј Данилов скреће пажњу на један веома важан аспект:

- Зашто је све сад то тако гласно? Зато што постоји веома озбиљна конкуренција у овој сфери. Беспилотне летелице се не проиводе у великим количинама, и оне имају различите карактеристике. Својевремено је на тржишту оружја био веома озбиљно рекламиран немачки војни авион. Сада се сви баве овим проблемом, како би Немачка нестала са овог тржишта.

На исту тему је говорила у недавном радио интервјуу кандидат на предстојећим изборима за Бундестаг, Катрин Геринг Екард:

- Порески обвезници плаћају и увек су дужни да плаћају. А конзорцијум произвођача се налази негде по страни. И ствара се утисак да наше министарство одбране склапа уговоре који су искључиво у интересима индустијалаца.

Може се рећи да је „земаљска“ пилотажа, односно управљање беспилотним летелицама, не само војно, већ и политичко дело. За ово последње нема довољно кадрова.

Олег Севергин,