Египатска армија нема куд да се повлачи

19-08-2013 08:01:54 | | Глас Русије, фото: ЕПА/ vostok.rs |

Арапска лига припрема ванредно заседање о стању у Египту. Оно треба да буде одржано ове недеље. Нико не сумња у то на чију страну ће стати Арапска лига. Међуарапска расположења су се сада померила у страну нове египатске владе. Подржале су је Саудијска Арабија, Јордан, Кувајт, Уједињени Арапски Емирати, Бахрејн.

Од побуњене Муслиманске браће окреће главу чак и један од њихових главних спонзора, Катар. Министар иностраних послова овде државе Халид ал Атија је изјавио 18. августа да је читава раније упућена финансијска помоћ Египту намењена искључиво за подршку владе земље, а не за покрет Муслиманска браћа.

Ускоро браћа могу да се нађу у Египту ван закона. Влада земље пирамида разматра питање потпуне забране овог покрета, изјавио је премијер прелазне владе Хазем Ал Баблауи. Немогућ је компромис са онима којима су руке огрезле у крв, рекао је он.

Браћа су очигледно покушала да понове сценарио арапског пролећа 2011. године. Али у ситуацији која је настала у Египту то је просто немогуће. Па и ситуација у арапском свету се такође веома порменила, каже аналитичар руске Високе школе економије Леонид Исајев.

Египатска армија једноставно не може да се одлучи на компромис. Она више не може да пристане на повратак старог устава и бившег исламистичког председника Мурсија. То је сумануто. Сама себе она такође не може да ликвидира. Египатска армија нема више куда да се повлачи.

Египат неће ни пред ким стати на колена и неће попустити диктату и претњама – изјавио је све популарнији у земљи министар одбране Абде Фатах ас Сиси. У арапској републици је уведено ванредно стање. Власти су наредиле да се испразне и затворе после сваке молитве све џамије. То је учињено како се не би дозволило понављање сценарија у џамији Ал-Фатх на каирском тргу Рамзеса, која се скоро на читав дана претворила у склониште за стотине исламиста.

Први пут за последње две недеље у Каиру ноћ између 18,. и 19. августа је протекла мирно. Од петка у престоници је погинуло преко 170 особа.Од почетка немира који су избили 3. августа, после смењивања исламистичког председника Мухамеда Мурсија од стране армије, по неким подацима, број жртава се приближава цифри од осамсто особа.

Неки руски експерти се плаше да ће забрана Муслиманске браће радикализовати покрет и натерати их да пређу на тактику градског терора. Такво мишљење је у интервјуу за Глас Русије изразио експерт за проблеме Централне Азије и Блиског Истока Семјон Багдасаров.

Грађански рат у Еигпту неће бити рат који личи на сиријски. Он ће тећи по схеми териростичких аката у читавој земљи и напада на полицијске станице, војне и административне објекте. Грађански рат се више не може спречити.

За сада у Египту постаје све популарнији министар одбране и потпредседник владе генерал ас-Сиси, који је челичном руком угушио устанак исламиста 16-18. августа. Он очигледно постаје љубимац народа. Његови портрети висе на улицама не само Каира, већ и других градова.

Међутим немири су нанели ударац једној од главних привредних грана Египта – туризму. Руски савез туристичке индустрије саопштава да је нагло пала продаја аранжмана у Земљу пирамида и одустајање од већ купљених тура. Савез прогнозира да наредних дана може да одустане до 30% туриста. Број руских грађана са већ купљеним картама за Египат процењује се на 40 хиљада људи. Тренутно у Египту се одмара око 50 хиљада туриста из Русије.

Андреј Федјашин,