Радна посета од стратешког значаја

18-08-2013 06:44:05 | | Глас Русије, фото: РИА Новости/ vostok.rs |


У уторак је Владимир Путин водио у Бакуу преговоре с азербајџанским колегом Илхамом Алијевим. На дневном реду су сви правци сарадње – од енергетике до хуманитарних пројеката.

300 километара - нешто мање од ширине Каспијског језера - управо је такав домет ракета корвете Дагестан. У уторак увече после званичних преговора Владимир Путин и Илхам Алијев су разгледали понос руске Каспијске флотиле, брод, који је без премца међу прикаспијским државама. Дагестан, као и артиљеријски брод Волгодонск, стигли су у Баку дан пре посете председника Русије. После разгледања брода од стране два лидера, сазнало се да је национална припадност капетана Дагестана Азербајџанац. Према речима Владимира Путина, такво поклапање је јарка илустрација блиских односа, који повезују Москву и Баку.

- Током дужег времена смо живели у саставу јединствене државе, то, безусловно, није могло, а да се не одрази на нашим националним особинама, на нашој култури, то су узајамно проницање, узајамно допуњавање, узајамни развој. И то практично у свим сферама.

Разгледање брода, заједничка вечера и шетња по вечерњем Бакуу, - то је све касније. Пре тога су били преговори у уском саставу, уз учешће делегација. У саставу руске делегације су министри иностраних послова, одбране, енергетике, транспорта, економије, што јасно сведочи колико је опширан био дневни ред преговора. Они су били одржани у резиденцији Илхама Алијева Загуљба између стабала нара са погледом на Каспијско језеро, које је у време жеге у некој сумаглици. Будућност Каспијског језера, сарадња приобалских држава су питања, која имају велики значај, - истакао е Владимир Путин.

- Ми смо заинтересовани да би овај регион био регион мира, сараде. Овде има много нерешених проблема: они обухватају питања безбедности, граница, очувања биолошке разноврсности Каспијског језера. Ми смо животно заинтересовани да би се сва та питања решавала уз учешће свих прикаспијских држава.

Према резултатима преговора потписано је 6 докумената. Међу њима је споразум о сарадњи међу главним нафтним компанијама две земље – Роснефт и Државне нафтне компаније Азербајџана (ГНКАР). Вдадимир Путин је истакао посебну улогу заједничких пројеката у енергетици.

- Русија и Азербајџан су крупни међународни играчи у енергетици, остварује се реципрочна сарадња у том правцу. Обим рада је много велик, те има тенденцију да се шири. Данас, као што знате, потписани су споразуми, који имају перспективу за 15 до 20 година. Дакле, формира се добра база за сарадњу за више година унапред.

Нафтни џинови имају стратешке планове: формирање мешовитог предузећа на паритетним начелима, које би се бавило истраживањем и разрадом налазишта на територији Русије и Азербајџана. Даље ће се Роснефт и ГНКАР бавити разрадом узајамних испорука, купопродаје нафте и разменом актива. Сарадња ће проширити подручје делатности компанија.

У оквиру споразума се не наводи, која ће налазишта заједно разрађивати компаније. Међутим, аналитичари претпостављају да је међу евентуалним пројектима пројекат Апшерон на епиконтиненталном појасу Каспијског мора, чије се залихе процењују у 350 милијарди кубика гаса. Илхам Алијев је назвао потписане споразуме новом страном у сарадњи две земље. То није само протоколарна изјава, - истичу експерти, јер је још у мају Азербајџан једнострано обуставио транзит нафте кроз нафтовод Баку-Новоросијск. Данас, истичу аналитичари, могу да почну преговорои о обнављању испорука, као и преговори о учешћу Роснефта у разради другог налазишта Шах-Дениз, где већ ради руски Лукојл.

О активном развоју економских веза сведоче цифре робног промета. У посткризној 2012. години он је порастао скоро за 50 одсто, - истакао је руски лидер. Једна од главних сфера сарадњи је војно-техничка. Карактеристично је да је према резултатима преговора Илхам Алијев први пут огласио обим куповина руског наоружања – више од 4 милијарде долара. Тај обим има тенденцију раста, - истакао је председник Азербајџана.

Међутим, партнерство Бакуа и Москве сачињавају не само нафта, оружје или финансије. Развој хуманитарних веза је био и остаје првостепени за наше земље, - истакао је Владимир Путин. Према његовим речима, у Азербајџану се веома пажљиво односе према развоју руског језика, очувању образовања, заједничком раду у тој сфери. Јарки примери тога су образовни пројекти: данас у руским високим школама студира око 6 хиљада студената из Азербајџана. 2012. године је прорадио нови школски блок Бакинске филијале МДУ Ломоносов. Развој тог партнерства ће постати једна од главних тема Бакинског међународног хуманитарног форума, који ће бити одржан у јесен. Оцењујући резултате преговора, који су вођени на руском језику, Илхам Алијев је изјавио да је сва питања, а чак и евентуалне проблеме, успело размотрити у најповерљивијем тоналитету.

- Имали смо живу размену мишљења по свим питањима у пријатељској, отвореној, веома срдачној атмосфери, размотрили смо најважнија питања билатералних односа. Посета председника Русије Азербајџану је била веома важан догађај.

У јесен ће азербајџански бродови имати узвратну пријатељску посету руској луци на Каспијском језеру – Астрахану.

Полина Черница,