Дневник светског шампионата из атлетике

18-08-2013 12:03:41 | | Глас Русије, фото: РИА Новости/ vostok.rs |


Петак је испао изврстан дан за руске спортисте. Они су добили 2 златне и једну бронзану медаљу. Први комплет награда је био подељен за бацање кладива код жена. Олимпијски шампион Татјана Лисенко у првом покушају је бацила кладиво за 77 метара 58 сантиметара.

Међутим, у трећем покушају Анита Влодарчик из Пољске показала је резултат 77-79. Четврти покушај Рускиње са 78 метара и 80 сантиметара је постао рекорд Русије, најбољи резултат ове сезоне у свету и рекорд светског шампионата. Влодарчик је побољшала свој резултат, али није стигла Лисенко – 78-46. Међутим, то је лични рекорд Влодарчик и национални рекорд Пољске.

У међувремену су интересантни догађаји били у сегменту за скокове удаљ код мушкараца. Рус Александр Мењков је у првом покушају постигао 8 метара 14 сантиметара. У другом покушају је испало мање од 8 метара, али се он одбио 40 сантиметара ближе почетка мерења. Сваки од три следећа скока је био достојан златне медаље. 8-52, 8-43, 8-56. Као и у случају са Лисенко, резултат Мењкова је рекорд Русије, рекорд светског шампионата и најбољи резултат ове сезоне. Сребрну и бронзану медаље су добили Холанђанин и Шпанац, који су показали 8-29 и 8-27 метара. Пред микрофоном је Александар Мењков.

- Свакако, била је конкуренција. Ништа не значи, што сам скочио 8-50, а други нису постигли ни 8-30. У нашем спорту су могући идеални скокови управо на таквим такмичењима. Драго ми је што сам успео. Давно није био такав финале. Мој последњи покушај је веома успео, али сам због вишка адреналина емотивно изашао за црту. Идеални скок је близак светском рекорду. Трудићу се да га постигнем.

У завршном програму петка Максим Дилдин, Лав Мосин, Сергеј Петухов и Владимир Краснов су постали трећи у штафести 4 по 400 метара. Победили су Американци.

Репрезентација Русије данас има 11 медаља – 5 златних, 3 сребрне и 3 бронзане.

Данас ће бити подељено још 7 комплета медаља. У финалу такмичења у скоковима увис код жена ће наступити олимпијски шампион Ана Чичерова, као и Ирина Гордејева и Светлана Школина. Татјана Дегтјарева и Јулија Кондакова ће трчати у финалу 100 метара са препрекама. Дмитриј Тарабин ће заступати Русију у финалу у бацању копља. Стручњаци и навијачи заинтересовано очекују наступ најбржег човека планете Усејна Болта у финалу трке за 200 метара.

Сергеј Румјанцев,